Foto: Got Event

Protesten: Därför tänds Scandinavium i regnbågens färger

Uppdaterad
Publicerad

Uefa stoppade Allianz Arena i München att lysas upp med regnbågsfärger under EM-matchen mellan Tyskland och Ungern. Nu ger sig Got Event i frågan och gör en aktion för att visa sitt stöd för hbtqi-personer.

Stadsfullmäktige i München har uppmanat Uefa att lysa upp Allianz Arena med regnbågsfärger i samband med onsdagens fotbollsmatch mellan Tyskland och Ungern. Anledningen är att parlamentet i Ungern i förra veckan godkände en lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Men det europeiska fotbollförbundet Uefa har sagt nej till protestaktionen. Uefa säger att man förstår förslaget men att man inte kan godkänna det på grund av dess politiska sammanhang.

”Tydlig signal”

Nu ger Got Event in i debatten och tänker klockan 21.30 tända upp Scandinavium i regnbågens färger som en symbol för tolerans och frihet.

– Vi vill sända en tydlig signal till omvärlden att Göteborg står upp för alla människors lika värde. Speciellt en dag som denna, säger Kalle Bäck (KD), ordförande för Got Event.

Uefa har istället förelsagit att man lyser upp arenan i München med regnbågsfärger den 28 juni inför Christopher Street Day, en minnes- och demonstrationsdag för homosexuella, som äger rum i staden 3-9 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.