Viktor Gustafsson från Starrkärr i Ale kommun driver gruppen ”Rädda vår buss” efter Västtrafiks indragning av linje 412. Foto: SVT

Viktor ilsknade till mot bussbeslutet – nu står 600 bakom uppropet: ”Väldigt chockade”

Publicerad

Över 600 personer är med i ett Facebookupprop och nästan lika många har skrivit på en namninsamling i Ale. Orsaken: Västtrafiks beslut att dra in en busslinje.

– Indragningen är helt orimlig, säger Viktor Gustafsson, initiativtagare till protestgruppen ”Rädda vår buss”.

Buss 412 har trafikerat Nödinge – Älvängen, via Starrkärr. Men för snart två veckor sedan drogs bussen in. De boende i Ale fick höra om indragningen först en månad innan den var ett faktum, genom en annons i lokaltidningen Alekuriren.

– Vi var många som blev väldigt chockade och jag bestämde mig för att starta en grupp för att samla motståndet, säger Viktor Gustafsson, 17 år och boende i Starrkärr.

Upplever en försämring

Den indragna bussen har ersatts med annan trafik och många har fått bättre förbindelser. Men inte Starrkärrborna, här sägs försämringen vara påtaglig.

– Som längst får vissa nu upp till 30 minuter att gå till närmsta hållplats. I mitt fall får jag gå på landsvägen en bra sträcka och jag har varit nära att bli påkörd, säger Viktor Gustafsson.

Hållplatsen vid Starrkärrs kyrka är indragen. Det betyder att äldre som åker kollektivt för att besöka kyrkogården hamnar i en besvärlig situation, enligt Viktor Gustafsson.

”Dålig information”

Facebookgruppen växte snabbt och runt 500 personer har också skrivit på en namninsamling. Det har ordnats möten med kommunen och Västtrafik, men inget har hjälpt.

– Nu är det som det är, bussen är indragen. Jag hoppas i alla fall att våra protester leder till att man tänker till en extra gång nästa gång man ska dra in en buss på landsbygden, säger Viktor Gustafsson, som också är mycket kritisk till hur Västtrafik har hanterat informationen kring indragningen.

”Alltid så att vissa drabbas”

Men på Västtrafik säger man att den indragna bussen är en del i en stor trafikomläggning i Ale kommun där de allra flesta har fått det bättre.

– Tyvärr är det alltid så att vissa drabbas av sämre turtäthet, några fler byten och lite längre restid. Det var ett väldigt lågt resande just i Starrkärr och vi måste alltid prioritera när vi utvecklar kollektivtrafiken, säger Attila Ungvari, affärschef Buss på Västtrafik.

Attila Ungvari säger dock att man tagit till sig av kritiken och att man därför infört så kallad anropsstyrd trafik på de sträckor som drabbas. Det innebär att man kvällar och helger kan beställa en taxi för att ta sig dit man vill, exempelvis till kyrkan. Taxan är som i kollektivtrafiken.

– Anropstrafik är väldigt bra både ekonomiskt och miljömässigt. Om ingen beställer en resa kommer ingen transport och då blir det ingen kostnad alls. Men vill man åka finns möjligheten, man måste bara beställa en timme i förväg, säger Attila Ungvari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.