Nätverket gynekologisk cancer föreslår att man ska använda ett självtest för livmoderhalscancer eftersom att screeningen för tillfället har pausats. Foto: SVT

Pausad cellprovtagning kan riskera liv – fungerande alternativ dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götaland har för tillfället pausat nästan alla provtagningar för livmoderhalscancer till följd av coronapandemin. Nätverket för gynekologisk cancer föreslår istället att man ska använda ett självtest, men Socialstyrelsen dröjer med utredningen – trots att det enligt nätverket kan rädda liv och belasta vården mindre.

Utöver riskgrupper, som fortfarande går på regelbundna kontroller, har regionen sedan i slutet av mars pausat alla provtagningar för att upptäcka tidiga tecken på livmoderhalscancer. Bakgrunden är minska risken för smitta i kombination med att vården varit hårt belastad den senaste tiden.

Det finns självtester som regionen redan skickar ut i mindre skala till kvinnor som uteblivit från provtagningarna. Det är i form av ett HPV-test, som kan visa tecken på cellförändringar, och som Nätverket för gynekologisk cancer nu menar att man borde skicka ut till alla kvinnor som skulle ha blivit kallade.

”Borde tänka nytt”

– I de här tiderna borde man tänka nytt och vi tror att vi som patienter också kan bidra genom att utöka antalet självtester, säger Marianne Olsson, styrelsemedlem i nätverket.

Men Socialstyrelsens utredning dröjer. Enligt Anne Ekeryd-Andalen, regional processägare livmoderhalscancerprevention, beror det på att det ännu inte finns något system för att hantera logistiken kring självtester och att man tvingats prioritera.

– Det finns inget stödsystem för att hantera det på ett patientsäkert sätt. Provtagningarna bedrivs även inom mödravården och där har man även hand om graviditetsövervakningen. När den här pandemin kom var det en stor sjukfrånvaro och det gjorde att man fick prioritera, säger hon.

Säkra på vetenskapligt stöd

Varför utredningen dröjer handlar enligt Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen, om att myndigheten vill vara säkra på att screening med självtester har vetenskapligt stöd.

– Det är en omfattande process och vi vill vara säkra på att de screeningmetoder som regionerna använder är säkra och uppfyller sitt syfte. Jämfört med hur vi normalt hanterar den här typen av ärenden arbetar vi så skyndsamt det går, men samtidigt måste vi göra en bedömning som utgår från ett kunskapsunderlag. Vi får ett underlag från regionernas arbetsgrupp nästa vecka och kan därefter ta nästa steg i vår handläggning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet