En ambulans för de som lider av psykiska problem finns nu med utgångsläge i Skaraborg. Foto: TT/Johan Dahlgren/Skaraborgs Sjukhus

Ny ambulans rullar för psykisk ohälsa

Publicerad

En ny typ av ambulans, en så kallad psykiatrisk bedömningsbil, har rullat igång inom ambulanssjukvården Skaraborg.

– Vi har en jättestor psykisk ohälsa i samhället idag, säger Hans Halén som är verksamhetschef vid Skaraborgs sjukhus.

Ambulansen för psykiskt sjuka är utrustad precis som en vanlig ambulans men kommer bemannas med en psykiatrispecialiserad sjuksköterska och en ambulanssjuksköterska.

Bilen som kommer att vara i tjänst på lördagar och söndagar från 15.00 till 23.00, ska genomföra akuta insatser och kunna bedöma om en patient är i behov av psykiatriska insatser. Satsningen är en del av nollvisionen mot självmord.

Stor efterfrågan

Hans Halén är verksamhetschef vid Skaraborgs sjukhus. Han är den person som står bakom initiativet med bedömningsbilen och poängterar att akuta situationer som rör psykisk ohälsa många gånger sker efter kontorstid.

– Vi har en jättestor psykisk ohälsa i samhället idag och har ganska glest med resurser på kvällar och helger. Vi driver det här fordonet i samverkan med psykiatrin, säger han.

Samtidigt är bedömningsbilen till för att bistå polisens arbete, som ofta är den första instansen som får in ett samtal som handlar om psykisk ohälsa.

– Vi ser att det är många uppdrag som handlar om psykisk ohälsa. Ibland är polisen ganska ensamma i sådana situationer, och vad jag har förstått är de nu oerhört tacksamma att vi har kunnat skicka ut det här teamet då, säger Hans Halén.

Positiv respons

Hittills har responsen varit positiv.

– Alla är eniga om att det här har varit efterlängtat. Över tid hoppas jag att det här initiativet kommer att utökas över landet så väl som i Skaraborg. Behovet är jättestort, säger Hans Halén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.