Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se verksamhetschefen Jenny Linder intervjuas om psykologbristen i klippet ovan. Foto: SVT / Privat

Psykologbrist på Södra Älvsborgs Sjukhus förlänger kön till BUP

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs 40 psykologer på BUP på Södra Älvsborgs Sjukhus, men det jobbar bara 25 där i dag. Psykologbristen gör att barn och familjer får vänta länge på en neuropsykiatrisk utredning.

– Det är jätte, jätteilla, säger verksamhetschefen Jenny Linder.

Södra Älvsborgs Sjukhus har i dag budget för 40 psykologtjänster men det är bara 25 tjänster som är tillsatta. Sjukhuset har försökt locka psykologer på flera sätt. Ett arbetssätt som man har jobbat med de senaste åren är distansarbete, där psykologerna delvis kan arbeta på distans.

– De allra flesta läser i Göteborg, man bor i Göteborg och har bildat familj i Göteborg och det gör att det vi tittat över de sista åren är ju också om man kan jobba på annan plats, säger Jenny Linder.

Köper privata utredningar

Verksamhetschefen berättar också att man sedan i oktober börjat köpa fler utredningar. Sjukhuset skickar mellan 30 och 35 barn i veckan till privata leverantörer, något som kostar mer men som man hoppas ska korta kötiden.

Men det är fortfarande så att sjukhuset har svårt att uppfylla målet om den förstärkta vårdgarantin, som finns för Barn- och ungdomspsykiatrin, det vill säga att ett barn inte ska behöva vänta mer än en månad till utredning från det att beslut om utredning fattats.

Kön är tio månader lång i dag och i oktober var det elva procent av de som väntade i kön som fick en utredning inom en månad.

– Det är en svårighet vi har i hela landet, att hålla det här. Det är klart att det är vårt mål att vi ska hålla vårdgarantin, säger Jenny Linder.

Antalet remisser ökat rejält

En annan förklaring till att det är svårt att hålla vårdgarantin är det ökade remissinflödet. För fyra år sedan var det 400 remisser till utredning, förra året var det 750, nästan en fördubbling på fyra år, enligt sjukhuset.

– Sannolikt har det blivit mer uppmärksammat i samhället. Man känner till ADHD och autism bättre. Jag tror också att det beror på att det är en tuff situation i samhället, man behöver ha en hög funktionsnivå för att klara av skola och arbetsliv och det gör att det ökar efterfrågan på remisser till oss, säger Jenny Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.