Anders Broberg, professor i psykologi, menar att man bör vänta med att koppla in psykologer allt för tidigt i sorgprocessen. Foto: SVT

Psykologiprofessor: vänta med psykologerna

Marks kommun har ett långt sorgearbete att vänta efter den svåra bussolycka som krävde tre liv och skadade många fler. Anders Broberg, professor i psykologi, menar att man bör vänta med att koppla in psykologer allt för tidigt i processen.
– Man ska vara försiktig med att ropa på psykologer i första skedet, säger han.

När kommunledningen i Mark nåddes av beskedet om bussolyckan tidigt i söndags aktiverades kommunen sin krisgrupp POSOM.

Personal på såväl skolan, församlingshem och kyrkor har funnits på plats för att stödja anhöriga och skolkamrater till de drabbade.

– Efter vad jag har förstått hittills verka det som att både skola, idrottsföreningar och kyrkan här gör ett väldig bra jobb med just det, säger Anders Broberg.

”Sluter sig”

Han är professor i psykologi vid Göteborgs universitet, och menar att det som vuxen är viktigt att lyssna på ungdomarna – om de själva vill berätta något.

– Men också vara beredd på att det kanske tar ett tag, att de kanske sluter sig inom sig själva och inte vill prata om det här. Och att då  inte vara på och tvinga och inte tänka att man måste prata för det mår man bra av.

Han bor själv i Skene, och känner anhöriga till de drabbade eleverna.

– Det är väldigt viktigt att hela närsamhället bidrar till att hjälpa med den sorgebearbetning som kommer att behövas, konstaterar Broberg.

Dragit lärdom av Backabranden

Anders Broberg har tidigare forskat om Backabranden i Göteborg 1998, då 63 unga människor miste livet och över 200 skadades, när en klubb började brinna.

En av slutsatserna han drog från arbetet med drabbade och anhöriga då var att man gick in med psykologstöd alldeles för tidigt. 

– Det finns en risk att vi i vuxenvärlden, i vår iver att göra så mycket bra som möjligt, kanske glömmer bort att ungdomar behöver också trygghet i sin vardag. De som har spelat fotboll gör det, de som spelat piano gör det, och de som gör annat göra det. Om de själva känner att de orkar med det förstås.

Psykologhjälp behövs – senare

För när han summerade det stödet som Göteborgs stad gått in med den gången, visade det sig att det var först senare som ungdomarna kunde ta till sig den professionella hjälpen – efter att de bearbetat händelsen själva.

Samtidigt, menar han, kommer den tid då psykologer också behövs för vissa av de drabbade.

– I ett senare skede kanske de behöver annat stöd och hjälp, beroende på vad de har varit med om. Men man ska vara försiktig med att ropa på psykologer i första skedet, säger Anders Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet