Racerbåtsföraren Magnus Larson vill se mer kommunikation mellan arrangörer. Foto: Privat

Racerbåtsförare: ”Inget bra uppförande från något håll”

Publicerad

Racerbåtarna körde för fort. Och på segelbåtarna skreks det och kastades grejer. Det menar Magnus Larsson som körde en av motorbåtarna på Smögen Poker Run.
– Det är inget bra uppförande från något håll.

Magnus Larssons Team Sikhall har varit med och kört Smögen Poker Run sedan 2014. I år krockade arrangemanget med den årliga kappseglingen Hermanö. När segelbåtarna kom in i en trång passage i skärgården möttes de av racerbåtar i hög fart. Händelsen har beskrivits som livsfarlig och har lett till ett storbråk mellan seglare och racerbåtsförare.

Racerbåtsföraren Magnus Larsson tycker att det brustit på båda sidor.

– Vi som kör motorbåtar kunde saktat ner. Seglarna har gapat och skrikit och kastat grejer. Det här går att göra mycket bättre. Så perfekt var det inte.

Seglarna beskriver mötet som livsfarligt hur ser du på det?

– Det här har inte varit livsfarligt. Så har inte jag uppfattat det. Sedan kan jag säga att efter en femknopssträcka tagit slut och det blev fri fart så avvaktade vi en kilometer med att öka farten för att det var segelbåtar som fick passera. Då var det faktiskt en ut av segelbåtarna som lyfte på hatten. Det gäller att utöva gott sjömanskap. Alla måste visa hänsyn.

Hur bra kontroll hade ni?

– Totalt har vi kört mellan 25 och 30 poker runs och vi har aldrig varit i närheten av en olycka. Då har vi ändå en båt som går långt över 100 knop.

Vad tänker du om den uppståndelse som blivit efter händelsen?

- Det är lite en höna av en fjäder. Men det är olyckligt att de kört arrangemangen på samma dag och samma tid.

Magnus Larsson tycker att det borde gått att förhindra problemenen som uppstod på förhand. Lösningen som han ser det är mer kommunikation.

– Arrangörerna behöver prata med varandra. Du kan ha två arrangemang på samma dag, men olika tider som du passerar trånga passager. Svårare än så är det ju inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtbråk

Mer i ämnet