Många protesterar mot Preemraffs utbyggnadsplaner Foto: SVT

Raffinaderiutbyggnad överklagas av många

Uppdaterad
Publicerad

Med bara timmar kvar av klagandetiden har drygt 60 överklaganden av Mark- och miljödomstolens beslut att ge Preemraff i Lysekil rätt att bygga ut lämnats in.

Merparten kommer från privatpersoner, men idag lämnade också Naturskyddsföreningen in sitt krav på att Mark- och miljööverdomstolen omprövar beslutet.

Det var för tre veckor sedan som Mark- och miljödomstolen (MMD) gav Preemraff tillstånd att gå vidare med sina utbyggnadsplaner. Det handlar om en ny anläggning som skall omvandla  tjockolja, som tidigare använts till fartygsbränsle, till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden.

Samtidigt ökar koldioxidutsläppen från raffinaderiet från dagens 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton, och gör anläggningen till den som släpper ut mest CO2 i landet.

Klimatkrisen

Kolidoxidutsläppen upprör

Det är framförallt detta som fått så många att överklaga MMD:s dom. För trots att just koldioxid regleras genom utsläppsrätter inom EU och inte i svensk miljödomstol, så anser många klagande att det är dags att svenska domstolar tar ansvar för även den delen av miljöpåverkan.

Så här skriver en av de privatpersoner som valt att överklaga beslutet:

”För vanligt folk som mig är det helt ofattbart att Mark- och miljödomstolen inte beaktar dubbleringen av koldioxidutsläppen som det här innebär. Även om ni lutar er mot att företag får köpa utsläppsrätter och göra sådana här saker så är det helt ologiskt för miljön i helheten.”

Även Naturskyddsföreningen uppger att skälet till deras överklagan är att stoppa de ökade koldioxidutsläpp som bygget skulle ge upphov till.

Vi måste agera när vi ser den svenska klimatpolitiken gå i baklås på det här sättet, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Prövningsbeslut kan dröja

Sedan domen meddelades har motståndet mot Preemraffs expanderingsplaner växt. En namninsamling på nätet har idag samlat dryg 2900 namnunderskrifter.

Ett beslut om huruvida Mark- och miljööverdomstolen tar upp fallet till prövning kan dröja flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet