Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Rågårdens verksamhetsutvecklare Per Nerman prata om utomhusvistelser och personalens rutiner i klippet: Foto: Anna Adersjö

Rågården: Risk att intagna rymmer

Uppdaterad
Publicerad

Många har frågat sig varför den morddömde man, som rymde från en bevakad utevistelse i fredags, fick vara ute bland folk på stan. Han är dömd för bland annat ett knivmord och en grov misshandel under 2020. Nu svarar den rättspsykiatriska kliniken Rågården på kritiken.

Hör Rågårdens verksamhetsutvecklare Per Nerman prata om utomhusvistelser och personalens rutiner i klippet ovan.

Den man som under fredagen rymde från Rågården när han var ute på en så kallad bevakad utevistelse, hittades av polis i centrala Göteborg. Många ställde sig då frågan varför mannen, trots sin väldsamma och kriminella bakgrund befann sig ute i allmänheten. Men enligt Rågårdens verksamhetsutvecklare, Per Nerman, är det en viktig del av rehabiliteringen.

– I vår bransch jobbar vi med psykiatrisk rehabilitering och en del av den rehabiliteringen handlar faktiskt om att människor ska kunna vistas utomhus, utan att återfalla i brottslighet, säger Per Nerman.

Begränsade i sina befogenheter

Men även om utomhusvistelsen kan ses som en viktig och vanlig komponent i patienternas rehabilitering, är de olika ledsagarna som följer med patienter begränsade i vad de kan göra för att hindra patienterna att fly. Istället gör man enligt Per Nerman en noggrann bedömning av patienternas psykiska tillstånd och en riskbedömning.

– Hade det varit en kriminalvårdspatient hade de haft andra redskap att använda än vad vi har, till exempel handfängsel. Inom vården jobbar man inte med sådana komponenter, berättar Per Nerman och fortsätter:

– Personal får endast agera fysisk när någon agerar på ett sätt som äventyrar ordning och säkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer