Robert Karlsson har tvingats lämna sin tillsvidareanställning vid containerterminalen i Göteborgs hamn. Foto: SVT

Ratad ena dagen, efterfrågad den andra

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna konflikten vid containerhamnen har nu gått in i ett nytt kapitel när de varslade tillsvidareanställda, tvingas sluta.

Robert Karlsson har tvingats lämna sin tillsvidareanställning vid containerterminalen i Göteborgs hamn. Han är en av 140 hamnarbetare, hälften tillsvidareanställda, hälften visstidsanställda som är uppsagda av arbetsgivaren APM-Terminals på grund av arbetsbrist.

 – Jag jobbade min sista dag i fredags, sen fick jag komma tillbaka på en timanställning och mitt första pass jobbade jag i tisdags, säger Robert Karlsson.

Hamnkonflikten Göteborg

Facket kritiskt

 – Det är inte arbetsbristen som motiverar det man gör nu, utan man byter ut fastanställd personal med trygga villkor mot behovsanställda, säger Erik Helgesson, på Hamnarbetarförbundet.

Samtidigt som arbetsgivaren APM Terminals har slopat nattskiftet i containerhamnen och sagt upp personal, byter man ut det nuvarande vikariesystemet med timanställd personal, kallat blixtsystemet, mot personal anställda på bemanningsföretag. Tjänster som de nu sparkade, kan söka.

 – Personer som tidigare haft timanställningar kommer att erbjudas möjlighet att börja jobba för vår nya bemanningspartner, Adecco, säger Magnus Lundberg, Head of Operations vid APM Terminals.

”Det har skenat fullständigt”

Enligt Hamnarbetarförbundet har företagets uttag av timanställda och bemanningsanställda ökat den senaste tiden. Förrförra veckan registrerade facket över 1100 timmar motsvarande 28 heltidstjänster, enligt Erik Helgesson.

 – Det har skenat fullständigt, säger Erik Helgesson.

 – Det var hårt väder nere i Europa vilket gjorde att fyra av elva anlöp var försenade, vi fick planera om och behövde extrapersonal, men förra veckan var det tre anlöp som helt uteblev, då använde vi väldigt lite extrapersonal, säger Magnus Lundberg.

Från tillsvidareanställd till timvikarie

Robert Karlsson hann vara fastanställd i sju månader innan han fick gå. Det som är kvar fram till den planerade föräldraledigheten i januari får han hålla tillgodo med arbete timme för timme.

 – Jag kommer att jobba timmar så mycket jag kan, sen har jag sökt Adecco, men inte hört något. Jag har ingen aning om man är intressant eller inte, säger Robert Karlsson.

LÄS MER: Kräver politiska åtgärder på hamnkonflikt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten Göteborg

Mer i ämnet