Tre ungdomar dog i bussolyckan. Foto: TT

Rättegång för bussolyckan startar i mars

Publicerad

Bussolyckan i Härjedalen krävde tre ungdomars liv. I våras åtalades chauffören för vållande till annans död, men först i mars 2019 väntas rättegången starta.
– Däremot vet vi inte hur många dagar som kommer att behövas ännu, säger rådmannen Sara Lindman på Borås tingsrätt.

Då rättegången drar i gång har det nästan gått två år sedan den tragiska olyckan. Bussen med ett 50-tal ungdomar från Marks kommun var på väg till fjällen när den söder om Sveg i Härjedalen körde av vägen. I olyckan dog tre barn och flera andra barn skadades.

Chauffören åtalades i våras för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Busschauffören förnekar brott.

”Har en prioritetsordning”

Besked om rättegång har dröjt. Men så i fredags hölls ett planeringsmöte på tingsrätten i Borås. Då bestämdes att rättegången ska börja den 13 mars nästa år. Alltså nästan 10 månader efter att åtal väcktes.

– Vi försöker ju alltid att avgöra våra mål så snabbt vi kan. Sedan har vi en prioritetsordning. Vi har en hel del förtursmål med unga tilltalade och mål där folk är frihetsberövade. De måste gå först, säger rådmannen Sara Lindman på Borås tingsrätt.

Målet med bussolyckan har dessutom flyttats två gånger. Först från Östersund till Varberg. Och nu senast från Varberg till Borås. Målets omfattning ställer också krav på tingsrättens planering, enligt Sara Lindman.

– Det krävs resurser i form av personal och lokaler, säger hon.

Väntar svar om förhör

Exakt hur många dagar som krävs vet inte inte tingsrätten ännu. Rätten väntar besked från både försvarare och åklagare.

– Vi väntar på besked om vilka förhör som de åberopar, säger rådmannen Sara Lindman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet