Advokaterna yrkar på frikännande

Publicerad

Den synnerligt grova misshandeln där ett tonårsgäng gav sig på en äldre man på Kortedala torg i våras har fått stor uppmärksamhet. På tisdagen började rättegången i Göteborg mot två av tonårspojkarna

Enligt åklagaren blev den 61-årige mannen blind på det ena ögat efter händelsen. Killarna var sammanbitna och finklädda när de klev in i rättssalen vid niotiden på tisdagen. Rättegången bevakas av ett tiotal olika medier. Den misshandlade mannen är närvarande. Båda pojkarna förnekar brott. De erkänner att de sparkat, men i nödvärn.

Det var på många sätt två motpoler som möttes i rättsalen idag.

På ena sidan den en mager och blek 61-åring, förtidspensionerad efter flera år på Volvo med en hund som närmsta familj och vän.

På andra sidan två välvårdade tonårskilllar med hela livet framför sig, och med ett starkt stöd från familj och vänner på plats.

Vid händelsen på Kortedala torg bröt han käkben, okben och skallben och blev blind på ena ögat.

De båda åtalade erkände idag att de misshandlat 61-åringen med sparkar och slag, men hävdade att de försvarat sig eftersom han var aggressiv mot dem för att de retat hans hund.

– Det är det som är hela bakgrunden till detta, att mannen var aggressiv, och det har vi flera vittnen som styrker, säger advokat Anders Lindstrand som försvarar 16-åringen.

Det som åklagaren behöver bevisa under rättegångens fortsättning är att 61åringen fick sina skador av pojkarnas slag och inte vid ett baklängesfall ned i fontänen som skedde i samband med bråket. Hur det än blir är det en tragedi både för pojkarna och deras familjer som känt sig orättvist behandlade och för 61 åringen som helt tappat minnet av händelsen och de senaste två åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

61-årig man misshandlad i Kortedala

Mer i ämnet