Läkare på Angered care uppges ha tagit emot 1 000 patienter på en månad. Foto: SVT

Rättegången har startat kring Angered Care

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen börjar rättegången kring den skandalomsusade vårdcentralen Angered Care.
SVT Nyheter Västs granskning visade att vårdcentralen hade öppet i fyra år trots påvisade brister.

Under rättegången som startar under tisdagen står tre män misstänkta för att ha fört ut uppemot 28 miljoner kronor utomlands. Huvudmannen är ägaren till Angered Care, som också är allmänläkare och har jobbat på vårdcentralen.

Ägaren misstänks för grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott. Ytterligare två personer åtalas också i den stora härvan.

– Vi tycker att omständigheterna inte har presenterats på ett på ett rent rättvisande sätt, vare sig på ekobrottsmyndigheten eller i media. Det har blivit en större historia än vad som är motiverat av omständigheterna, sa läkarens advokat Magnus Hedenberg, i samband med åtalet.

Turerna kring vårdcentralen

I november 2017 lades vårdcentralen Angered Care ner över en natt efter ett politiskt beslut. Den ansågs osäker för patienterna.

I samband med detta började SVT Nyheter Väst granska vårdcentralen och anledningen till att den lades ner.

Granskningen visade bland annat att vårdcentralen, trots bristerna, haft öppet i fyra år och fått betalt för 80 000 patienter. Och att ägaren till vårdcentralen tog emot närmare 1 000 patientbesök i månaden under hans aktiva tid 2017. Något som läkarförbundet anser är helt orimligt.

I samband med granskningen erkänner Västra Götalandsregionen, VGR, att deras system helt bygger på tillit och att de måste göra något år den saken. Och Jonas Andersson (L) ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, erkänner även han att granskningen av vårdcentraler brister.

Vårdcentralsägaren greps utomlands

I juli 2018 greps vårdcentralsägaren utomlands och skickades till Sverige där han häktades för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Angered Care försattes i konkurs. Motpart är en anställd.

Rättegången pågår under 6 dagar och avslutas den 17 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer