Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen av Göteborgs tingsrätt. Foto: TT/Privat

Rättegången mot aktivisten Elin Ersson tas om

Uppdaterad
Publicerad

En nämndeman var jävig under rättegången mot 21-åriga Elin Ersson, som försökte hindra ett flygplan att lyfta för att stoppa en utvisning, det meddelade hovrätten på fredageftermiddagen. Nu ska rättegången tas om.

Elin Ersson dömdes tidigare i år för brott mot luftfartslagen för att ha försökt hindra ett plan från att lyfta. Trots besättningens uppmaningar vägrade hon sätta sig ned för att stoppa en utvisning. I februari dömdes hon till dagsböter i tingsrätten, en dom som hon tidigare i mars valde att överklaga.

Nu meddelar Hovrätten för västra Sverige att rättegången ska tas. Hovrätten skriver i ett pressmeddelande: ”Hovrätten har i dag återförvisat ett brottmål till tingsrätten eftersom en nämndeman har varit jävig.”

Kallade Ersson för ”brottsling”

Elin Ersson överklagande domen efter att det avslöjats i media att en politiker från Sverigedemokraterna, som satt som nämndeman i tingsrätten, redan innan rättegången kallat Elin Ersson för brottsling i anslutning till en nyhetsartikel på Facebook. ”Detta uttalande måste anses vara ägnat att rubba förtroendet till nämndemannens opartiskhet i målet”, skriver hovrätten i pressmeddelandet.

– Hovrättens avgörande är inte överraskande. Efter de uttalanden nämndemannen gjort på sociala medier saknades det möjlighet för honom att uppfattas som opartiskt. Det är också viktigt att hovrätten upprätthåller höga krav på opartiskhet i rätten, även i mål som väcker stor uppmärksamhet hos allmänheten, säger Erssons advokat Tomas Fridh i en kommentar till TT.

Hindrade tillfälligt utvisning till Afghanistan

Tidigare i mars stängdes nämndemannen av tills vidare av från sitt uppdrag, enligt ett beslut i Göteborgs tingsrätt.

Det var i juli förra året som Elin Ersson vägrade att sätta sig på sin plats i ett flygplan som skulle lyfta från Landvetter utanför Göteborg. Syftet var att förhindra en utvisning till Afghanistan.

Nedan kan du se ett klipp från dagen då domen mot Elin Ersson kom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer