– Anledningen till varför jag väljer att gå på rave/stamp både inom- och utomhus är främst för att jag älskar musiken och gemenskapen. Du kan gå dit i pyjamas om du så vill utan att någon bryr sig för alla är där av samma anledning och det är helt enkelt bara för att ha roligt, säger en anonym besökare. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Olagliga ravefester stör i naturreservat

Publicerad

Sommar och sol. Och rave. Under två helger i somras ska utomhusfestarna dansat loss i naturområdet vid Delsjön. Något som flera personer reagerat på.

Under sommaren ska minst två ravefester anordnats vid Delsjön. Festerna har pågått från fredag till söndag. I Facebook-gruppen ”Delsjöområdets djur och natur” finns medlemmar som gillar att skåda fåglar och vistas i naturen kring Delsjön.

– Jag skulle ut och titta på fåglar en söndagmorgon och hörde dunket på ett par kilometers håll. Sedan såg jag tält och grejer när jag gick närmare, men det var ett sådant hemskt oljud så jag kunder inte vara kvar, säger Lars-Erik Löfgren.

Vad reagerar ni på?

Hela Delsjöområdet är ju ett naturreservat. De trampar ner och för ett jävla oljud. Och där finns massa ovanliga och sällsynta djur.

Kompisen Leif Jonasson är inte lika kritisk.

– Jag ringde polisen första gången men de gjorde inget. Jag såg att det såg ganska bra ut efteråt så jag tänkte ”låt dem spela”. För någonstans ska väl ravegubbarna och tjejerna få spela men samtidigt så är det ett naturreservat, säger han.

”Förekommer inget våld”

SVT Nyheter har fått tag på några besökare till ravefesterna.

– Jag väljer psytrancefester över krogen alla dagar i veckan och det är för att det inte förekommer något våld. Alla som är där respekterar varandra och är där för och ha det roligt, säger en besökare som vill vara anonym.

Enligt en annan besökare så kostar det inte att gå på festerna och man kan köpa alkohol till självkostnadspris.

Det finns de i området som tycker att ni stör djurlivet – vad tänker du om det?

– Att folk skulle vara kritiska till att miljön förstörs visar ganska tydligt på fördomar då nästan alla som går på stamp är väldigt måna om både natur och djur. Det städas flitigt efter dessa fester och det finns många skräppåsar i alla hörn så de enda spår man kan se är där folk dansat och marken i värsta fall skulle blivit lite nedtrampad, säger en anonym besökare.

Inga tillstånd

Enligt tillståndsenheten på polisen har det inte sökts några tillstånd vid Delsjön. För att ha en sådan fest behöver de skicka in en tillståndsansökan, och finns det alkohol på festen behöver man ansöka om särskilt tillstånd för det. Och på Göteborgs stad har man inte heller fått in någon ansökan om tillstånd. Såhär svarar de i ett mejl:

”Ingen har ansökt om ravefest eller något annat evenemang på Brudarebacken, men enligt arbetsledaren för vårt arbetslag har det varit en sådan där under säsongen – det var rätt skräpigt efteråt på platsen. Vi har fått kännedom efteråt att det förekommit ravefester då och då i våra områden. Inga tillstånd är sökta och med min kunskap om ravefester ingår det väl i själva konceptet att inte söka tillstånd, att det är hemligt var de skall hålla till – tills mycket nära inpå festen. Polisen har i vissa fall fått kännedom och besöker festerna enligt vår vetskap enbart för att kontrollera eventuellt drogmissbruk och/eller innehav. I de flesta fall vi känner till har det varit mycket välstädat efteråt och om det inte ägt rum nära bebyggelse har inte särskilt många boende varit störda.”

Är det inte härligt med fest och dans utomhus?

Jag har svårt att förstå att det ska vara så hög ljudnivå. Folk rastar sina hundar och pensionärer går där. Sedan är det ett naturreservat. I så fall tycker man att de borde skaffa tillstånd, säger Lars-Erik Löfgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer