Foto: Göteborgs hamn

Regeringen säger nej till påkoppling i Göteborg till stamnätet

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att Göteborgs hamns anläggning för flytande naturgas ska kopplas på det svenska stamgasnätet kommer idag få ett nej från regeringen. Det säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).
– Det här är en viktig signal. Det betyder att Göteborg inte kommer att vara en inkörsport för fossilgas, säger Karin Pleijel kommunalråd i opposition i Göteborg i ett pressmeddelande.

Det är Swedegas som ligger bakom planerna på att en naturgasterminal ska kopplas till stamnätet.

Anläggningsplanerna har fått godkänd av fler instanser, bland annat från länsstyrelsen 2010, men har väntat på ett avgörande på regeringsnivå.

Naturgasterminalen som nu finns ska kunna förse bland annat sjöfarten med naturgas.

Regeringen säger nej

Nu säger regeringen nej till tillståndet som Swedegas har ansökt om, nätkoncessionen, för att få koppla terminalen till svenska stamnätet.

Man hänvisar till att ”Sverige ska vara oberoende av fossila bränslen där Sverige ska vara nere på nollutsläpp om 25 år”, enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet och hänvisar till en intervju på TV4 med miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

– En investering och inkoppling på gasnätet hade riskerat att bygga fast oss i ett framtida beroende av fossila bränslen som LNG, flytande fossilgas. En anslutning till gasnätet går stick i stäv med klimatlagen och riksdagens klimatmål eftersom det ökar tillgängligheten till fossilgas, skriver Karin Pleijel, kommunalråd i oppositionsråd (MP) i Göteborg i ett pressmeddelande.

”Får bort stora utsläpp av koldioxid”

Swedegas har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att naturgasen är det renaste fossila bränslet som finns.

– Man får bort stora utsläpp av svavel och koldioxid. Vår ambition är också att öka andelen biogas i de anläggningar som vi bygger, sa Peter Blomberg, affärsutvecklare på Swedegas till SVT Nyheter Väst den 7 september i år med anledning av en protestaktion mot den planerade utbyggnaden.

Se i klippet från en olaglig protest som genomfördes den 7 september i år.

  • Naturgas är ett fossilt bränsle, vilket innebär att det i huvudsak består av nedbrytbart, organiskt material som ombildats till kolväten under mycket lång tid. Efter kol och olja är naturgas den tredje största lagrade bränsletillgången i världen. 
  • Naturgas består till största delen av metan och bildades för miljontals år sedan genom att organiskt material (växt- och djurdelar) bröts ned och omvandlades till kol, olja och naturgas.
  • Naturgas introducerades i Sverige 1985 och svarar i dag för omkring tre procent av energitillförseln i landet. Men i Skåne, Halland, Västra Götaland samt västra Jönköpings län står naturgasanvändningen för omkring 20 procent av energitillförseln.

Källa: Energimyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.