Foto: TT

Regeringens satsning ska ge gröna jobb

Publicerad

Regeringen presenterade under onsdagen en satsning på gröna jobb för 5.000 nyanlända och långtidsarbetslösa. Under året omfattas 54 personer i Västra Götaland.

Det handlar om 270 miljoner kronor under 2018 som ska ge sysselsättningarna inom fem myndigheter. Bland annat som skogsarbetare, maskinförare och personer som kan sköta naturreservat, vandringsleder och friluftsområden.

– Myndigheternas målsättning är att cirka 54 personer ska omfattas av satsningen i Västra Götalands län redan 2018. Det handlar om personer som idag är långtidsarbetslösa eller nyanlända som kommer kunna arbeta med eftersatta behov i samhället, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i ett uttalande och fortsätter:

– Det kan handla om att röja skog, rusta upp vandringsleder eller städa upp runt bangårdar och stationer.

Kan leda till anställning

Genom praktik och subventionerade anställningsformer hoppas regeringen kunna skapa anställningar för långtidsarbetslösa och nyanlända i framtiden.

– Tanken är att de som tar del av insatsen efter ett år ska ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna anställas av företag inom gröna näringar som idag har svårt att rekrytera. säger Damberg.

Totalt kostar satsningen 910 miljoner kronor och ska pågå mellan 2018-2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.