Regeringens egen utredning om lösning på konflikten i containerhamnen i Göteborg presenterades i dag. Men direkt läggs den i papparskorgen. Foto: SVT

Regeringen skrotar egna utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den långvariga konflikten i containerhamnen i Göteborg presenterade regeringen på fredagen sin utredning om begränsningar av strejkrätten. Men utredningen läggs direkt i papperskorgen

Regeringen tänker istället gå vidare med förslaget från arbetsmarknadens parter som presenterades i tisdags.

 – Att arbetsmarknadens parter står bakom förslaget ger den en annan styrka, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till SVT.

Begränsa rätten till stridsåtgärder

Regeringens egen utredning har haft till uppgift att titta på det som arbetsmarknadens parter presenterade i tisdags: begränsa rätten till stridsåtgärder i andra syften än att reglera villkor i kollektivavtal.

Bakgrunden är konflikten i containerhamnen i Göteborg.

 – Det man föreslår i parternas förslag är att man klargör spelreglerna för stridsåtgärderna, att man förhandlar innan man tar till konflikt, att man klargör vilka krav man har och att man tar strid för kollektivavtal och därmed är beredd att uppnå fredsplikt, säger Ylva Johansson(S).

  – Jag kommer att gå vidare med det förslaget för att göra det till lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.