Foto: SVT

Regeringens samordnare mötte de fattiga romerna

Uppdaterad
Publicerad

I veckan var regeringens hemlöshetssamordnare Michael Anefur i Göteborg och åkte omkring med Räddningsmissionens fältarbetare till några av de ställen där fattiga EU-migranter bor. Västnytt följde med.

– För min egen del är det för att få ytterligare en inblick i deras levnadsvillkor, säger Michael Anefur, regeringens hemlöshetssamordnare.

De första han träffar är de romerna från Rumänien som vräktes den 15 april ifrån en parkeringsplats i Mölndals kommun. Nu bor de på Göteborgs räddningsmissions akutboende på Hisingen. Det gör de fram till sista maj, sedan vet de inte vad som händer.

EU-migranter i västsverige

De kommer från landsbygden i Rumänien, tigger ihop 100-150 kr om dagen. Pengar som de skickar hem till familjen.

– Grundproblemet finns i hemländerna och så länge man inte löser det så kommer vi att se det här problemet i Sverige, säger Michael Anefur.

Några hundra meter från centralen i Göteborg är ytterligare ett läger med fattiga EU-migranter. De bor i sina bilar och i den lilla skogsdungen. Bilarnas bakluckor är fyllda med deras tillhörigheter. De vill varken tala med regeringens representant eller med media.

”Kloka kommuner hjälper”

De är några av de allt fler fattiga EU-migranter som är i Sverige och tigger, och flera Västsvenska kommuner, bland annat Göteborg och Borås, vill ha nationella riktlinjer för hur detta skall hanteras.

– Den kloka kommunen hjälper de frivilliga organisationerna som Göteborgs Räddningsmission att hjälpa de fattiga EU-migranterna. Men staten tänker inte stötta de här organisationerna direkt, säger Michael Anefur.

I sommar tänker han överlämna en rapport till regeringen kring hemlöshet, men endast en liten del av den kommer att handla om fattiga EU-migranter.

– Det är kommunernas ansvar. Det är här i Göteborg man är. Man är inte i Sverige generellt, utan man är alltid i en kommun, säger Michael Anefur regeringens hemlöshetssamordnare.

”Är upp till gud”

Bland de romer som bor på Räddningsmissionens akutboende är man glada över att en representant för den svenska regeringen kommer och pratar med dem, men någon större tilltro till att det skall hjälpa deras situation har de inte.

– Det är upp till Gud vad som händer. Vi får in 100 kronor om dagen, eller 150 kronor en bra dag. Resten är upp till Gud, säger Traian Clopotar.          

Se mer av besöken hos EU-migranterna i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet