Regionen håller pressträff om corona

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre insjuknar i covid-19 i Västra Götaland – det var ett av beskeden under dagens presskonferens med VG-regionen. Detta efter att smittan kommit in på flera äldreboenden. Nu väntas trycket på sjukvården nå sin kulmen om fyra till fem veckor – men läget kan förändras snabbt.

– Det är jätteviktigt detta budskap: Har du symtom, även vid lindriga besvär, stanna hemma, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, berättar att man kommer att fokusera på att hålla igång kollektivtrafiken.

– Vi har en brist på förare, säger han.

Coronaviruset i Västsverige

Han berättar vidare att all tillgänglig vårdpersonal kommer att utnyttjas, samt att ekonomiska problem som nu uppstår kommer att tacklas i framtiden.

– Vi kommer att fånga upp alla ekonomiska bekymmer när vi är igenom den värsta krisen.

Många oroliga

Helén Eliasson (S) är vice ordförande i regionstyrelsen. Hon pratar om att man jobbar med att möta två olika slags oro – dels den för smittan och dels den för ekonomin.

– Många är väldigt oroliga för hur arbetsmarknaden ser ut. Väldigt många drabbas av den här krisen och många utav våra invånare i vår region känner sig osäkra i vilken tid man går emot, säger hon.

Hon berättar att man jobbar vidare med insatser som stöttar västsvenska företag på kort sikt, men också förutsättningar för att vända ekonomin när krisen vänder.

– Vi försöker också i vår region att försöka få samhället att fungera så gott det går. Vi har alla ett ansvar att göra vårt yttersta.

Så vänder hon sig till allmänheten:

– Vi måste alla göra uppoffringar för att skydda våra äldre och riskgrupper. Så följ nu rekommendationer från våra myndigheter.

Allt fler äldre blir sjuka

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berättar att man ser att allt fler äldre insjuknar i covid-19.

– Det är viktigt att vi gör allt vi kan nu för att minska smittspridningen, säger han.

Wahlberg berättar vidare att covid-19 börjat spridas på äldreboenden i regionen. Viruset har upptäckts på ett tiotal boenden, och omkring 100 personer har smittats på dessa platser. Han betonar:

– Mitt huvudbudskap är att den allra, allra viktigaste smittskyddsåtgärden är att stanna hemma om du är sjuk, och även om du har lindriga symtom. Det är jätteviktigt detta budskap: Har du symtom, även vid lindriga besvär, stanna hemma.

Når kulmen om 4-5 veckor

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen berättar att 40 personer just nu vårdas inom intensivvården.

– Vi börjar se att vi når den uppåtgående trenden i kurvan. Men vi vet inte när peaken kommer. Fortsätter vi följa kurvan som vi gör i dag når vi peaken om 4 till 5 veckor. Vi har ovanligt många patienter på intensivvård jämfört med hur många som sjuknar in, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet