Foto: SVT

Facket stämmer sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på Sahlgrenskas ambulanser har en så ansträngd arbetssituation på grund av personalbristen att medarbetarna systematiskt tvingas jobba utan rast. Nu kan SVT Nyheter Väst avslöja att Västra Götalandsregionen än en gång är på väg att dras inför rätta.

Ambulanser står dagligen stilla på grund av personalbrist och det leder i sin tur till en ännu mer ansträngd situation för de som är i tjänst. En konsekvens av den ökade belastningen är att många ur personalen inte hinner ta ut sin rast.

SVT Nyheter Väst har tagit del av ambulanspersonalens tidsrapporter avseende 18 veckor, från 29 dec 2014 till och med 3 maj 2015. Där har Vårdförbundet markerat hur många av personalens raster som ställts in. Totalt har 1640 raster uteblivit för medarbetarna. Det motsvarar ett snitt på 91 inställda raster per vecka fördelat på 163 anställda.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Inte första gången

Det är en ordentlig trave dokument som Vårdförbundets ombudsman Ola Sjöholm lägger ner på bordet när vi träffas på deras kontor. Förbundet har varit medvetna om rastproblematiken en längre tid och har bett ledningen för Sahlgrenska att ta fram uppgifter om exakt hur ofta personalen tvingas hoppa över rasterna.

Men vad facket upplevde som diffusa svar och inget synbart resultat gjorde att facket själva valde att undersöka saken.

– Här har vi ett exempel på en medarbetare som började 07:30 på morgonen. Den jobbade hela dagen och slutade 21:30 på kvällen utan att ha fått någon rast under hela arbetspasset. Hur skickligt, utvilat och korrekt arbete kan den här individen göra när den träffar någon på kvällen? säger Vårdförbundets ombudsman Ola Sjöholm när han går igenom dokumenten.

Samma problem som tidigare

Problemen med de uteblivna rasterna är inte nytt. För bara ett år sedan dömdes regionen i Förvaltningsrätten på grund av att personalen inte fått ut sina raster. Då gällde det 18 missade raster på en månad vilket motsvarade ett vite på 250 000 kronor.

– Varför blir det så här igen? Jag tror att verksamheten inte vet vilka utmaningar den står inför. Man har inte gett ambulanssjukvården rätt resurser. Det är hela tiden personalen som får vara det flexibla gummibandet som töjs ut, säger vårdförbundets Ola Sjöholm.

EXTRA: LÄS AMBULANSÖVERLÄKARENS VÄDJAN TILL OMRÅDESCHEFEN

Ska rekrytera

Men verksamhetschefen på Sahlgrenska menar att man under året jobbat aktivt med att rekrytera nya medarbetare. Enligt henne är man nu på väg att lösa de problem som personalen flaggat för under snart tre år.

– Vi tar den här kritiken på allvar. Vi hoppas att de förändringar som vi gör i höst ger en mer stabil bemanning, säger Sahlgrenskas ambulansers verksamhetschef Anna-Karin Juwél-Egeland.

Under maj månad i år hade Sahlgrenskas ambulanser 163 heltidsanställda sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare, inklusive de timanställdas sammanlagda tid. Förhoppningen är enligt verksamhetschefen att man fram till oktober i år ska hinna ta in mer personal så att man når upp till totalt 170 heltidsanställda, inklusive timanställdas sammanlagda tid.

Facket drar Regionen inför rätta

Men vårdförbundet tycker inte att det görs tillräckligt. Därför hotar nu facket med rättsliga åtgärder, ytterst är de beredda att dra frågan till Arbetsdomstolen.

– När vi sammanställt detta kommer vi troligen lämna in en tvisteframställan mot kollektivavtal och arbetstidslagen. Syftet är att våra medarbetare ska få en bättre arbetsmiljö och bättre arbetstider som gör att de faktiskt orkar jobba och ge den bästa vården.

Fakta: Sahlgrenskas ambulanssjukvård

2014 utfördes 76.000 ambulansuppdrag och cirka 13.000 liggande sjuktransportuppdrag. Ambulansen har 22 ambulanser, 2 bedömningsbilar och 1 läkarstödsbil fördelade på 9 stationer i Storgöteborg.

  • Gullbergsvass: 8 ambulanser samt 2 bedömningsbilar och 1 läkarstödsbil
  • Frölunda: 3 ambulanser
  • Lundby: 2 ambulanser
  • Mölndal: 3 ambulanser
  • Öjersjö: 1 ambulans
  • Kortedala: 1 ambulans
  • Angered: 1 ambulans
  • Torslanda: 1 ambulans
  • Öckerö: 1 ambulans
  • Styrsö/ Donsö: 1 ambulans

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ambulanssjukvården i Göteborg

Mer i ämnet