Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan svarar regionrådet Kristina Jonäng (C) på kritiken från stomi-patienter i Västra Götaland angående regionens senaste upphandling av stomiprodukter. Foto: SVT

Regionrådet om stomi-kritiken: ”Går att få dispens”

Uppdaterad
Publicerad

Stomipatienter i Västra Götaland har tillgång till färre stomiprodukter jämfört med i övriga Sverige. Orsaken är att regionen valt en egen väg att sköta sina upphandlingar på.

– Det är en bättre och säkrare väg, säger regionrådet Kristina Jonäng (C).

De flesta regioner i Sverige använder sig av det utbud som TLV, tand – och läkemedelsförmånsverkset, tagit fram. I det ingår 2 500 stomiprodukter.

Men sedan 2013 har Västra Götalandsregionen valt att själva sköta upphandlingarna.

Har färre produkter att välja mellan

Den senaste upphandlingen började gälla i mars i år. I den ingår 1 800 stomiprodukter. Alltså färre än i TLV:s sortiment.

– Vissa produkter som ingår i TLV:s sortiment är det förbrukning noll på. Varför ska vi genomgå en lång och komplicerad juridisk process med produkter som ingen vill ha eller som bara en, fem, eller tjugofem personer vill ha? frågar sig Kristina Jonäng (C).

Juridiskt säkrare

Samtidigt menar hon att regionens sätt att upphandla är juridiskt säkrare.

– I offentlig sektor har vi ett ansvar att göra upphandlingar för det vi köper. Egentligen tycker jag att man ska ställa frågan till alla andra regioner, varför de inte upphandlar utan bara köper TLV:s utbud rakt av.

Trots att regionen har en egen upphandling säger Kristina Jonäng att det går att få dispens för att bruka andra stomiprodukter än de som VGR upphandlat, hör mer i intervjun med henne ovan.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) är en statlig myndighet som beslutar vilken tandvård, vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, det som också kallas högkostnadsskyddet.

Stomiprodukter är exempel på förbrukningsartiklar.

Företagen ansöker om att deras produkter ska ingå i högkostnadsskyddet och TLV fastställer produkternas försäljningspris.

TLV utövar även tillsyn över de aktörer som ska följa förmånslagen, det vill säga regioner, läkemedelsföretag och apotek.

Sedan 2013 har region Västra Götaland valt att gå utanför TLV:s system för att upphandla stomiprodukter.

I TLV:s utbud ingår 2 500 stomiprodukter. I Västra Götalands upphandling ingår 1 800 produkter. Alltså färre produkter än vad stomipatienter i alla regioner förutom region Jönköping har tillgång till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer