Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp inom Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Regionen stoppar affär för en halv miljard efter misstänkt riggad upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Efter att uppgifter kommit fram om att upphandlingen kring det nya digitala verktyget för vårdcentraler kan vara riggad, så stoppar nu Västra Götalandsregionen affären som är värd över en halv miljard kronor.

– Vi har kommit fram till att vi parkerar allt pågående samarbete med det aktuella företaget, säger Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp inom Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

Det digitala vårdverktyget skulle hjälpa vårdpersonal när det gäller diagnoser och behandling. Det skulle införas på alla offentligt ägda vårdcentraler i Skåne och Västra Götaland. Men upphandlingen misstänks vara riggad, vilket SVT:s Uppdrag granskning avslöjat.

Omedelbar verkan

Detta fick Region Skåne att stoppa allt samarbete med leverantören med omedelbar verkan. Något som nu också Västra Götalandsregionen gjort efter att ha suttit i möte större delen av måndagen. Och sent på måndagseftermiddagen får SVT Nyheter Väst kontakt med Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp inom Västra Götalandsregionen.

– Vi har kommit fram till att vi parkerar allt pågående samarbete med det aktuella företaget. Beslut om nästa steg kommer vi att ta när resultatet av utredningen som Region Skåne drar igång, när det är tillgängligt, säger han.

Är det någonting som oroar er att det finns misstankar om oegentligheter?

– Om det skulle vara så, så är ju det inte bra nej. Men vi får så vad resultatet av utredningen blir, säger Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp.

600 miljoner kronor

För Västra Götalandsregionens del handlar upphandlingen om 600 miljoner kronor.

Är det rimligt att en sådan stor upphandling sköts av en annan region?

– Det är sådant vi gör ibland för att samverka, säger Lars Loftäng.

Är det ett ansvarsfullt sätt att hantera regionens pengar på?

– Det brukar fungera bra men vi får se i detta läge vad utredningen ger för resultat.

Har ni varit i kontakt med Region Skåne angående detta?

– Ja, det har vi men vi har inte fått mer information om det här än det som finns i media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.