Regionens budgetmöte kostade över en halv miljon

Publicerad

Regionfullmäktige kan inte ha sina möten i sin ordinarie sal i Vänersborg därför tog de i år in på Stenungsbaden i två dagar för budgetmöte. Notan som hamnar på skattebetalarna landade på 640 000 kronor.

Fukt i sessionsalen i Vänersborgs kommunhus skapade miljöproblem och lokalen stängdes efter att personal fått hälsoproblem.

Miljöproblemen innebär att regionfullmäktige i nuläget inte har någon lokal för sammanträden och därför tvingas de hitta alternativa tillfälliga lösningar.

I maj förra året togs beslutet att riva byggnaden, men det finns fortfarande ingen ersättningsbyggnad klar.

Dubbelt så dyr nota

Årets budgetmöte valde fullmäktige därför att hålla på Stenungsbadens yacht club, vilket Falköpings Tidning var först att rapportera om. Notan för sammanträdet som pågick i två dagar, och bland annat innehöll mat och logi, landade på 639 406 kronor.

Det är en fördubbling av kostnaden från 2016 – då hölls budgetmötet i Vänersborgs sessionsalen och kostade 323 000 kronor. 2017, när de inte längre kunde använda fullmäktigesalen på grund av arbetsmiljöbrister, valde regionen ta in på hotell i Göteborg till en kostnad på 576 000 kronor.

– Det är 149 ledamöter, 100 ersättare och ett antal tjänstemän. Just budgetmöten blir också alltid dyrare för då är det övernattning. Det är en stor samling och då kostar det mycket pengar. Vi vill helst ha en egen bra lokal och har inte önskat att ha det så här, men vi försöker lösa saker på bästa sätt och är absolut kostnadsberäknande, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande i regionfullmäktige, till Falköpings tidning.

Få lokaler duger

Madeleine Jonsson (MP), andre vice ordförande för regionfullmäktige, tycker inte att kostnaden är problematisk.

– Vi har inte så många platser att välja på när det häller den här typen av möten. Vi valde inte hotellet på grund av vart det låg eller vad det var. Vi sitter i möte från morgon till kväll och hinner inte nyttja spafaciliteter, säger hon.

Madeleine Jonsson menar att det är få platser i regionen som kan ta emot så många människor och har de rätta förutsättningarna för digital votering och tillgänglighet. Regionfullmäktige flyttar nu runt i regionen och valet föll på Stenungssund.

– Hade det funnits billigare alternativ hade vi så klart valt det. Vi kan heller inte välja bort ett alternativ bara för att det råkar ligga vid vattnet. Vi kan inte rata lokaler på grund av det, säger Madeleine Jonsson.

Fullmäktiges mötesbudget utökades

I och med att fullmäktige saknar sal och använder sig av tillfälliga lösningar så ökar kostnaderna. Regionstyrelsen beslutade därför i november förra året att regionfullmäktige skulle få en större mötesbudget.

För 2018 utökades mötesbudgeten med två miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer