Foto: SVT

Regionens mångmiljonaffär kan vara riggad

Uppdaterad
Publicerad
Ett nytt digitalt verktyg skulle införas på samtliga vårdcentraler i Västra Götaland och Skåne. Men nu kan SVT avslöja att upphandlingen kan ha varit riggad och att känslig information delats mellan tjänstemän och det vinnande bolaget på förhand. Region Skåne har avbrutit allt samarbete med leverantören men Västra Götalandsregionens företrädare vill i nuläget inte kommentera uppgifterna.

Artificiell intelligens skulle revolutionera sjukvården i Region Skåne och Västra Götaland, efter en upphandling till ett värde av cirka en miljard kronor.

Men i fredags kom plötsligt ett pressmeddelande från Region Skåne där man meddelade att allt samarbete med den aktuelle leverantören avbryts, efter att SVT granskat affären och visat på att den kan ha varit uppgjord på förhand. 

Västra Götalandsregionen gav fullmakt åt Region Skåne att sköta upphandlingen även å deras räkning och avtalet i VGR är värt cirka 600 miljoner under åtta år.

Vill inte kommentera i nuläget

Det digitala vårdverktyget skulle hjälpa vårdpersonal när det gäller diagnoser och behandling. Det skulle införas på alla offentligt ägda vårdcentraler i Skåne och Västra Götaland.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar nu att upphandlingen misstänks vara riggad och att anställda i Region Skåne ska ha hjälpt det aktuella bolaget med känslig information före upphandlingen.

Region Skåne har nu stoppat allt samarbete med leverantören med omedelbar verkan.

På Västra Götalandsregionen har man under måndagen suttit i möte för att bestämma hur man ska ställa sig i frågan. Och sent på måndagseftermiddagen får SVT Nyheter Väst kontakt med Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp inom Västra Götalandsregionen.

– Vi har kommit fram till att vi parkerar allt pågående samarbete med det aktuella företaget. Beslut om nästa steg kommer vi att ta när resultatet av utredningen som region Skåne drar igång, när det är tillgängligt, säger han.

Är det någonting som oroar er att det finns misstankar om oegentligheter?

– Om det skulle vara så, så är ju det inte bra nej. Men vi får så vad resultatet av utredningen blir, säger Lars Loftäng, avdelningschef för koncerninköp.

”Måste avbryta”

Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne har tidigare sagt till SVT att man är skyldig sina skattebetalare att agera snabbt i den här frågan.

– Bara en misstanke om att upphandlingen inte gått rätt till gör att vi måste avbryta, säger han.

Mer om detta kan ni höra i Uppdrag granskning inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer