Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helén M Eliasson (S), regionråd. Foto: Martin Grill/SVT

Regionrådets krav: Vaccin måste kunna ges i alla kommuner snarast

Uppdaterad
Publicerad

I hälften av kommunerna i Västra Götalands län har det tidvis inte gått att vaccinera sig mot covid-19. Under tisdagen togs frågan upp på regionstyrelsens möte. Socialdemokraterna ville att regionen snarast skulle se till att vaccinationer ges i alla kommuner.

– Många hör av sig om att det är för långt till vaccinationsmottagningarna, bland annat i Skaraborg, säger regionrådet Helén Eliasson (S).

Det har varit svårt eller omöjligt att få tider i många västsvenska kommuner. Många har hört av sig till SVT och berättat om svårigheten att få tid för vaccination de senaste månaderna. Det har till exempel gällt flera orter i Skaraborg och kring Göta Älvdalen.

Enligt Socialdemokraterna så fanns det under vecka 2 i år bara tider för vaccination i 24 av regionens 49 kommuner. Flertalet av dessa tider fanns i Göteborg.

Vill öka vaccinationstakten

Vid regionstyrelsens möte under tisdagen lyfte (S) frågan som ett så kallat initiativärende och begärde att regiondirektören skulle få i uppdrag ”att skyndsamt verka för att vaccination mot Covid-19 erbjuds i alla kommuner inom Västra Götaland i syfte att öka antalet bokningsbara tider och få fler att vaccinera sig”.

– Vi måste dramatiskt få upp vaccinationstakten och kan inte sitta och inte agera, säger Helén Eliasson. Vi ser ju att stora delar av samhället stänger och nyckeln är att folk tar tredje sprutan.

Anser ärendet besvarat

Men regionstyrelsen fattade inget beslut om att ge regiondirektören detta uppdrag.

– Vi menar att det uppdraget som socialdemokraterna ville ge till regiondirektören redan finns, säger regionrådet Pär Lundqvist (L), som inte delar Helén Eliassons bild att det varit svårt att boka tider på många håll utan menar att det bara gällt vissa orter vid vissa tillfällen.

– Jag tycker det är oerhört förvånande att regionstyrelsen inte vill agera kraftfullt, säger Helén Eliasson efter mötet. Det här är inte ögonblicksbilder utan har varit så här utanför storstäderna en tid.

Statistik saknas

SVT Nyheter Väst har efterfrågat statistik över hur många vaccinationer som verkligen utförts på respektive mottagning de senaste månaderna. Men enligt VG-regionens presstjänst finns ingen sådan statistik.

– Vi har inte haft inriktningen att folk ska kunna vaccinera sig på hemorten. Tvärtom har det kommunicerats att folk måste vara beredda att åka en bit, säger Björn Johansson på regionens presstjänst.

– Det kan stämma som ögonblicksbild från vecka 2 att det bara funnits tider för vaccination i 24 av regionens 49 kommuner. Men vår bild är att det inte varit så en hel vecka.

Detta går däremot inte belägga eftersom regionen fört statistik över hur många kommuninvånare som vaccinerats, men inte var.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet