Rekordbeslag av Khat i norska tullen. Foto: Norska tullen

Rekordbeslag av kat i norska tullen

Uppdaterad
Publicerad

Norska polisen fick tag på ett rekordstort parti kat när man stannade en misstänkt lastbil i Svinesund.

– Det är det största beslaget som gjorts i Norge, säger Wenche Fredriksen som är sektionschef för gränskontrollen vid Svinesund.

När den norska polisen skulle utföra slumpmässig kontroll av en lastbil innehållandes te resulterade det i ett rekordstort beslag av drogen kat. 

Det var den 17 januari som en slovenskregistrerad lastbil som valts ut för kontroll, stoppades av den norska tullen vid gränsen i Svinesund. Men under kontrollen uppstod en misstanke om att lasten bestående av te och plastvaror inte var helt korrekt deklarerad.  

– Vi skannade hela lastbilen i en röntgen och kunde då se att lasten såg misstänkt ut, säger Wenche Fredriksen, sektionschef för gränskontrollen vid Svinesund.

Hade inget te i lasten

Lastbilen öppnades upp och inuti fanns mycket riktigt inget te, men däremot upptäcktes hela 640 kilo av den centralstimulerande drogen kat i torkat format, något som även P4 Väst har rapporterat om.  

– Det är det största beslaget som någonsin gjorts av torkad kat i Norge, säger Wenche Fredriksen.  

Föraren, som är en man i 40-årsåldern, var ensam i lastbilen och har nu gripits av norsk polis misstänkt för narkotikasmuggling. Drogerna destrueras genom förbränning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.