Rekordlåg utbetalning av socialbidrag i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det utbetalade försörjningsstödet, eller socialbidraget som det oftare kallas, är rekordlågt i Göteborg. Sedan 2014 har det sjunkit med ungefär 25 procent och i oktober var nivån den lägsta under hela 2000-talet.

– Jag är överraskad, jag trodde inte det skulle se ut så med tanke på pandemin och allt, säger Nina Miskovsky (M) ordförande Göteborg Stads socialnämnd centrum.

Färska siffror från Göteborg stad visar att det i oktober i år betalades ut drygt 75 miljoner kronor i socialbidrag. Det kan jämföras med 2014 års nivå på närmare 105 miljoner. Årets siffra är alltså den lägsta under hela 2000-talet.

Fler kommit ut i jobb

Nina Miskovsky (M) menar att det det kan bero på att fler har kommit ut i jobb och säger att de kommer fortsätta på inslagen linje för att få ännu fler aktiva på arbetsmarknaden. Att minskningen av utbetalat bidrag skulle bero på att det har blivit hårdare regler och svårare att bli beviljad bidrag tror hon inte.

– Det finns lagar och förordningar att förhålla sig till på det här området så det går inte att tulla på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.