Under oktober och november sker rekordmånga filminspelningar i Västra Götaland, enligt Ulrika Grönérus, pressansvarig på Film i Väst. Foto: Film i Väst

Rekordmånga filminspelningar i Västsverige

Publicerad

Under oktober och november spelas tio långfilmer och tv-draman in i Västra Götaland med Film i Väst som samproducent. Det är fler än någonsin tidigare.

Under hela året kommer Film i Väst ha varit involverade i totalt 18 filmproduktioner som spelats in i Västsverige. Det handlar både om internationella och nationella produktioner. Bland filmerna finns ”En komikers uppväxt”, regisserad av Rojda Sekersöz och Sea Feaver, där Star Wars-skådespelaren Hermione Corfield finns med i rollistan.

– Det här betyder jättemycket. Vi är, och vill fortsätta vara den ledande filmregionen i Skandinavien, säger Ulrika Grönérus, pressansvarig på Film i Väst.

Kinna, Nol och Uddevalla

En rad orter i Västsverige finns med bland inspelningsplatserna. Kinna, Sävedalen, Åmål, Mölnlycke, Uddevalla, Nol och Skepplanda är bara några av dem.

Det höga trycket på filmindustrin i regionen har lett till brist på filmarbetare i Västra Götaland.

– Det gäller regissörer, manusförfattare och fotografer, men även inspelningsassistenter och många andra roller. Fler bör känna till att det finns karriärmöjligheter inom filmbranschen, säger Ulrika Grönérus.

Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen. Filmproduktioner som stöds av fonden ska enligt avtal gynna de boende i regionen, bland annat genom att skapa arbetstillfällen. Enligt Ulrika Grönérus stärker filmindustrin många olika sektorer.

– Industrin kan gynna allt från cateringverksamhet till hotell och transport.

Höga kostnader en utmaning

De relativt höga kostnaderna i Sverige är en utmaning för Film i Väst. Man konkurrerar med länder som bland annat Irland, där det är billigare att producera film. Samtidigt menar Ulrika Grönérus att det är lätt att locka produktioner till Västsverige.

– Vi har funnits här sedan 90-talet och kunnat utarbeta ett nätverk och ett kunnande. Vi har ett starkt varumärke, säger hon.

Tipsar om sina favoriter

Bland höstens produktioner ser Ulrika Grönérus lite extra framemot två.

– Andra säsongen av Enkelstöten med Sissela Kyle och Lotta Tejle, den första var så härlig och rolig. Och så filmen om Thomas Quick, där journalisten Hannes Råstam är i fokus. Den ska bli väldigt spännande att se, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer