Här skriver Noomi på inför sitt första sommarjobb Foto: SVT

Rekordmånga ungdomar får sommarjobb i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I år har 2 020 gymnasieelever fått sommarjobb genom Göteborgs stad, vilket är nära 500 fler än i fjol.

– Jag blev jätteglad och det gjorde hela min dag verkligen, säger 16-åriga Noomi Bergqvist Neuman som nu fått jobb.

För många är de kommunala feriearbetet det första jobbet någonsin. Genom samarbete med både privata och kommunala aktörer har Göteborgs stad i år lyckats få fram rekordmånga arbetsplatser. Det har lett till extra pengar från ansvarig nämnd.

Hur har Göteborgs stad lyckats med det?

– Under flera år har vi jobbat med att utöka samarbetet med den kommunala sektorn och andra privata aktörer för att hitta nya platser till ungdomarna, säger Linda Högbacka områdeschef på arbetsmarknadsavdelningen.

Kommunen lyckades hitta cirka 470 fler platser än förra sommaren.

– Detta ledde till att vi fått ytterligare mer stöd från politiker och ökat budgeten med fem miljoner kronor.

Satsningen kostar 28,5 miljoner

Totalt kostar satsningen Göteborgs skattebetalare 28,5 miljoner kronor. En satsning samtliga partier i ansvarig nämnd var eniga om.

De flesta ungdomar som fått jobb är 16 till 18 år. Några av de arbeten som ungdomarna kommer att jobba med är vaktmästare för olika fastighetsbolag, barn- och äldreomsorg och diverse kommunala projekt som till exempel kulturkalaset. Sommarjobbet varar under tre perioder i juni, juli och augusti.

Titta på klippet ovan när Maja och Noomi får sitt första sommarjobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.