Första spadtaget till Nya Sylteskolan. Foto: SVT

Rekordstor satsning på Trollhätteskola

Publicerad

Gammal och sliten skola ersätts med ny – för 500 miljoner kronor. Satsningen på Sylteskolan är den största någonsin i Trollhättan.

Sedan ett drygt år tillbaka är den 40 år gamla Sylteskolan i Trollhättan full. Närmare 700 elever går där idag och ytterligare ett hundratal väntas under de kommande åren. Lösningen blev att bygga nytt, med besked. Om fyra år kommer en ny F-9 skola för 1.000 elever med idrottshall, stadsdelsbibliotek och fritidsgård stå klar.

Men det kommer att kosta, 500 miljoner för bygget och därefter en hyra på 26 miljoner per år. Det är den största enskilda satsningen någonsin i kommunens historia.

”Det finns ett behov”

Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) menar att det är en viktig satsning på stadens kraftigt växande södra stadsdel.

 – För det första finns det ett behov. Men vi försöker också hålla alla stadsdelar ajour och i samband med att vi skulle göra bygget av skolan så tyckte vi att det var viktigt att också klara av en hel del andra saker, så som en ny fullmåttshall som det finns ett jättebehov av, säger han.

Idrottshallen är den första etappen av bygget som drar igång, just för att behovet av inomhusytor för sport är så stor.

Eleverna blir kvar

Under de år som bygget pågår är planen att eleverna ska gå kvar. De gamla skolbyggnaderna ska inte rivas förrän nya är iordningställda, för att flyttarna ska hållas till ett minimum.

– Alla större störande arbeten har vi planerat in så att de ligger under sommarperioderna. Sedan så har vi gjort ändringar i detaljplanen så att eleverna kan gå kvar under hela projektet.

Är det något som försvårar arbetet?

– Det försvårar det lite, men vi har tyckt att det har varit viktigt att ha kvar eleverna och inte jobba med moduler.

Nyfiken på idrottshallen

En av de elever som kommer få se hela arbetets gång, och dessutom få gå några år i den färdiga skolan är tredjeklassaren Sahro Abdi. Tillsammans med politiker och tjänstemän som ansvarar för projektet fick hon vara med och ta det första symboliska spadtaget.

Sahro Abdi Foto: SVT

– Det kommer att kännas konstigt att jag går i högstadiet när skolan är byggd. Men det känns rätt bra att få se när den är färdig.

Är det något du är särskilt nyfiken på hur det blir?

– Gympasalen! Den kommer att bli dubbel så stor så jag är nyfiken!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer