Foto: TT

Rektor JO-kritiseras för uttalande om ensamkommande

Publicerad

En rektor i Göteborg har blivit kritiserad av JO för uttalanden i ett mejl till en vårdnadshavare, där rektorn bland annat kritiserar åldersuppskrivningar och asylprocessen. JO anser att det saknas sakliga skäl för rektorn att i detta sammanhang ge uttryck för personliga åsikter.

Rektorn på Nordhemsskolan, Rickard Öh, uttalande sig kritiskt om åldersbedömningar och asylprocesser i ett mejl till sina elevers vårdnadshavare i slutet av 2016. Han skrev bland annat; Att godtyckligt skriva upp en ålder på en människa, frånta denna människa stora delar av det sociala skyddsnätet och därutöver beröva, i detta fall, våra elever, rättigheten till att gå i skolan tar vi med all kraft avstånd ifrån.

För det blev han anmäld till JO, som bland annat skriver att en rektor inte ska använda skolans kanaler för att uttrycka politiska ställningstagande.

Nu kritiserar JO rektorn, och skriver att informationen som framkom i mejlet till vårdnadshavarna inte var förenlig med kravet på saklighet och opartiskhet i regeringsformen.

Inte politiskt

Rickard Öh säger att han tycker det är skönt att JO har valt att kritisera uttalandet för att vara en personlig åsikt, och inte ett politiskt ställningstagande.

– Jag håller inte med om att det var politiskt. Men jag tycker att JO har gjort ett bra jobb och skrivit ett bra beslut utifrån deras riktlinjer, säger han.  

Stadsdelsnämnden Majorna-Linné som skolan tillhör skriver i ett uttlåtande till JO att man direkt efter att man fått kännedom om mejlet förde samtal mellan berörd rektor och stadsdelsdirektör respektive berörd rektor och områdeschef. Under samtalet ska det ha klargjorts att Göteborgs Stads officiella kommunikationskanaler inte ska användas för uttryckande av vare sig politiska ställningstaganden eller kritik mot andra myndigheters tjänsteutövning.

Tycker frågan är viktig

JO skriver i sitt beslut att det inte har framkommit några sakliga skäl för rektorn att i detta sammanhang ge uttryck för sina personliga åsikter om asylförfarandet, och därför ska kritiseras.

Rickard Öh tycker fortfarande att frågan om åldersuppskrivningar och asylprocessen är viktig, och behöver diskuteras, men att han i framtiden kommer tänka på hur han uttrycker sig.

– Det är klart att jag ska tänka extra mycket på vad jag skriver. Jag är en kommunal tjänsteman, men jag tycker det är viktigt utifrån det jobbet jag har att man har en kommunikation som känns att den kommer från en rektor och en människa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer