Rektorns reaktion: ”Man blir lite orolig för högstadiet måste jag säga.” Foto: SVT

Rektorer oroade över omfördelning av skolpengen

Publicerad

När skolpengen i Göteborgs stad görs om och blir individanpassad kan det bli stora skillnader mellan hur mycket varje skola får. Tanken med det nya systemet är att göra skolorna i Göteborg mer jämlika och ge varje elev det stöd hen behöver. De två rektorerna för Bergsjöskolan blir dock oroliga när de får se hur mycket fördelningen av skolpengen skiljer sig mellan låg-och högstadiet i deras gemensamma skola.

– Man blir lite orolig för högstadiet måste jag säga, säger Eva Andersson Berglund som är rektor för låg- och mellanstadiet på Bergsjöskolan som själv får en ökning på 14 procent.

Förra året gick nästan 70 procent av eleverna på Bergsjöskolan ut nian utan behörighet till gymnasiet, med den nya skolpengen hade de båda hoppats på att förändra det, men nu är de oroliga över hur det ska gå. Evas kollega Monzer El- Sabini som är rektor för högstadiet blir chockad när han får se att hans del av skolan får en minska budget på två procent.

Göteborg

– Det är lite chockerande måste jag säga. I dag har vi en måluppfyllelse som ligger så lågt, då blir risken att det blir ännu svårare att nå målen, säger han.

Monzer El- Sabini säger att när skolan får mindre pengar måste de skära ner.

– Pengar är inte allt men jag måste anpassa min verksamhet efter det budget jag har och tänka var jag ska spara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet