Rickard Öh, rektor på Nordhemsskolan, tycker att vuxenvärlden borde sätta tydligare gränser. Foto: SVT

Rektorn oroas över högstadieelevers droganvändning i Majorna-Linné

Uppdaterad
Publicerad

Rektor Rickard Öh på Nordhemsskolan är orolig över att eleverna i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg tar mer droger än elever i andra stadsdelar. Hans uppmaning är tydlig: Föräldrar borde ta mer ansvar.

För två månader sedan rapporterade SVT Nyheter Väst om polisens larm om att Göteborgs högstadieelever i allt större utsträckning ertappas med droger. Vid riktade insatser mötte polisens gatulagningsgrupp både högstadie- och gymnasieelever påverkade av tunga narkotikapreparat såsom tramadol, amfetamin och kokain.

Vanligare bland elever i Majorna-Linné

Samtidigt presenterade kommunen en ny drogvaneundersökning som visar att droganvändning bland högstadieelever i Majorna-Linné är högre än i andra stadsdelar i Göteborg.

I undersökningen har 13 procent uppgett att de någon gång använt narkotika, vilket är en större andel elever än i någon annan stadsdel.

Detta får nu Rickard Öh, rektor för årskurs 7-9 på Nordhemsskolan, att reagera.

– Jag tycker att det är oroväckande, i många år har Majorna-Linné stuckit ut. Det är ungdomar som går på min skola och någonting måste vi göra åt det, säger han.

Varför tror du att Majorna-Linné sticker ut?

– Tittar man i drogvaneundersökningen så uppger ungdomarna att de har en liberal inställning till cannabis. Och då är det lätt att dra slutsatsen att den liberala inställningen helt enkelt ger effekten att man vågar testa.

”Vi borde titta i barnens mobiltelefoner”

Enligt Rickard Öh finns det elever på skolan som använder narkotika och när det upptäcks anmäler skolan till socialtjänsten och pratar med vårdnadshavare. Skolan jobbar även förebyggande genom att bland annat diskutera konsekvenserna av ett narkotikabruk i undervisningen.

Men det räcker inte, menar Rickard Öh. Han tycker att föräldrar borde ta ett större ansvar.

– Jag tycker att vuxenvärlden måste sätta tydligare gränser. Vi borde titta i våra barns mobiltelefoner, vilka kontakter de har och vem de messar med.

Är inte det integritetskränkande?

– Jag personligen tycker att när man som vårdnadshavare betalar för mobilen som barnet har så har man rätt till det, säger Rickard Öh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.