Hör Per-Ove Stotzer i klippet ovan. Foto: Gorm Kallestad/SVT

Färre får hjälp på fetmamottagning

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en mottagning på Sahlgrenska aviserar nu att de kommer ta emot färre patienter. Obesitasmottagningen, som behandlar människor som lider av fetma, kommer nu införa mycket striktare kriterier för vilka patienter som får medicinsk hjälp.

Förra veckan berättade vi om att Sahlgrenska universitetssjukhuset infört ett totalstopp för nya patienter för hormonbehandling vid könskorrigering.

Nu framkommer det att även Obesitasmottagningen har infört nya hårdare kriterier för vem som ska få hjälp. Obesitasmottagningen hjälper människor som lider av fetma, det vill säga har ett BMI över 30. De nya kriterierna innebär att 10-15 procent av de som söker hjälp på kliniken får vänta betydligt längre än dagens redan långa vårdkötider.

– Det kommer bli svårare, man kommer behöva vara sjukare och mer överviktig för att få medicinsk behandling hos oss, säger Per-Ove Stotzer, verksamhetschef medicin på Sahlgrenska, där Obesitasmottagningen ingår.

Längre köer

Obesitasmottagningen på Sahlgrenska är den enda i sitt slag i hela Västra Götaland och får in över 1 400 remisser om året, enligt Björn Eliasson, medicinskt ansvarig för kliniken.

– Efterfrågan är väldigt stor. Vi erbjuder dessutom mer än många andra landsting, så det söker sig folk hit utifrån också, säger han.

Nu blir det än svårare att få någon hjälp mot sin övervikt då kriterierna för vem som ska prioriteras blir snävare.

– Det här kommer oundvikligen leda till att vi får längre köer. Och som vanligt så handlar det om resurser, säger Per-Ove Stotzer.

”Privat vård för en halv miljard”

Håkan Linnarsson (S) är oppositionsråd i regionstyrelsen, och han tror att resursbristen beror på en felfördelning av resurserna av det nuvarande blågröna styret.

– Det här är bara ett av många områden på Sahlgrenska där fler får vänta allt längre, säger han.

Det är framförallt långsiktighet i hur pengarna fördelas samt minskat inköp av privata vårdalternativ som Håkan Linnarsson efterfrågar.

– Privat vård är ofta mycket dyrare än den vi utför själva. Och vi köper privat vård för nästan en halv miljard varje år i Västra Götalandsregionen, säger han.

Satsar på livshotande åkommor

Men Henrik Ripa (M) ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset, håller inte med om kritiken. Enligt honom är det just inköp av de privata alternativen som gör att vårdköerna inte är ännu längre.

– Det faktum att vi köper in vård är en möjlighet att se till att köerna inte växer till på det sätt de skulle göra annars, säger han.

Anledningen som han ser till att det nu är flera verksamheter som fått dra ner på antalet patienter på grund av resursbrist är en åldrande befolkning och läkemedelskostnader som skjuter i höjden.

– Det är oerhört olyckligt och ett misslyckande. Men prioriteringarna får bli att vi satsar på de livshotande åkommorna som finns i första hand, säger han.

Obesitas (fetma)

Övervikt räknas inte som en sjukdom, men är man överviktig riskerar man att utveckla fetma. Har man fetma ökar risken för att få andra sjukdomar. Fetma räknas därför som en sjukdom.

Normal vikt definieras som ett BMI mellan 18,5 och 25. Övervikt definieras som ett BMI mellan 25 och 30 och fetma definieras som ett BMI på 30 och uppåt.

När man söker vård för övervikt eller fetma kan man få behandling med läkemedel, gruppbehandling eller kirurgisk behandling för att minska magsäcken genom operation.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.