Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frysdiskarna med glass i Cecilia Karlssons mataffär är tomma efter gårdagens utdragna strömavbrott. Kommunstyrelseordföranden Stig Bertilsson (M) är kritisk till Vattenfalls agerande. Foto: SVT/Lisa Johansson

Huvudströmmen gick i Bengtsfors – då låg reserven nere sedan en vecka

Uppdaterad
Publicerad

En kabel gick av, och reserven var sönder – då blev hela Bengtsfors strömlöst i 15 timmar. 

– Det är inte acceptabelt, säger Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande 

En trasig ledning ska inte göra hela centralorten strömlöst – det finns en reservledning. Problemet var att den också var trasig. 
För ungefär en vecka sedan skedde ett brytarhaveri på Vattenfalls reservledning in till Bengtsfors. Så när huvudledningen gick av på onsdagskvällen fanns ingen plan B. Samhället stod utan ström i 15 timmar. 

”Så ska det inte vara”

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) är kritisk till den sårbarhet som kommunen befann sig i.  

– Vi var utan backup i en vecka, så ska det inte behöva vara 2022, säger han. 

De var underrättade från Vattenfall om att reservledningen var trasig, men han tycker att reparationen borde varit klar tidigare. Reservledningen är ännu inte återställd. 

Lagas nästa vecka

Vattenfall beklagar det inträffade och bekräftar att avbrottet blev långdraget på grund av att reservledningen var ur drift. 

– Det beklagar vi djupt och förstår att man ser sårbarheter i det. Vi genomför nu uppföljning av händelsen och ser över hur vi säkerställer att minimera den här typen av risker, skriver pressekreterare Carina Netterlind, i ett mail. 

Deras prognos är att ledningen är återställd under slutet av nästa vecka. 

Väntar krav från kunder

Det kommunala elbolaget Bengtsfors energi är Vattenfalls största kund på orten, de i sin tur hade runt 2300 drabbade kunder. Än så länge har inga skadeståndskrav kommit in, men Stig Bertilsson (M) förväntar sig att de snart kommer. Bland annat från ortens matbutiker som förlorade livsmedel för stora värden när kylar och frysar stod strömlösa. 

– Vi kommer få sådana krav det är jag alldeles säker på, och de kommer vi vända vidare till Vattenfall, alldeles självklart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer