Rikspolischefen hyllar samarbete i Borås

Publicerad

När rikspolischefen Anders Thornberg på onsdagen besökte Borås diskuterades bland arbetet mot våldsbejakande extremism. Och rikspolischefen berömde det samarbete som finns i Borås mellan kommun och polisen.
– Borås är något av en förebild.

Han säger själv att onsdagar är en favoritdag. Det är på onsdagar han åker ut på verksamhetsbesök i landet. Och just den här onsdagen besökte rikspolischef Anders Thornberg Borås.

– Jag måste ut i verkligheten och träffa medarbetare och höra vad vad de gör, säger han.

Under förmiddagen pratade Anders Thornberg bland annat med integrationspoliserna som jobbar med stadens särskilt utsatta områcen. Ett ämne som diskuterades var arbetet mot våldsbejakande extremism.

Delar problembilder

Anders Thornberg berömmer det samarbete som finns i Borås mellan polis och kommun.

– Man delar problembilder. Man jobbar tätt tillsammans. Ska man komma åt brottsligheten så är det inte bara polisen så som ska jobba med att bekämpa brotten utan det viktigaste är att förebygga brotten så att de inte inträffar.

Vad ser du som den största utmaningen?

– Det är otroligt svårt att nå fram till här ungdomarna som det ofta handlar om, som kanske inte känner så stor framtid. Man måste hitta de rätta personerna och jobba brottsförebyggande.

”Viktig för Borås”

Efter en snabb träff med media utanför polishuset i Borås bar det vidare mot stadens nya polishögskola.

– Den är väldigt viktig för Borås och för den lokala försörjningen av poliser. Jag har förstått från polisen här att även om man på kort sikt tappar resurser för instruktörer och annat så bygger man för framtiden. Det blir bättre på lång sikt, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Våldsbejakande extremism

Visa

I Sverige finns tre olika former av våldsbejakande extremistiska miljöer enligt Säkerhetspolisen. De olika miljöerna är den vänsterextrema/autonoma miljön, den högerextrema/vit-makt miljön och den islamistiska extremistiska miljön. Ideologierna i grupperna skiljer sig åt. Det som är gemensamt är hat och våld.

Skillnaden mellan de här grupperna och andra typer av våldsutövande grupper i samhället är att de är ideologiska. Det kan exempelvis ta sig uttryck genom hets mot folkgrupp, hot och våld mot meningsmotståndare eller att med våld hindra andra människors demonstrations- och åsiktsfrihet.

källa: Borås stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer