Foto: SVT

Faran avblåst efter explosionslarm i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett larm om ”överhängande risk” för en explosion i centrala Göteborg kom in vid 15.45-tiden under tisdagen. Enligt polisen rör det sig om ett misstänkt farligt föremål som är placerat i närheten av en bil. Vid kl 17 så avslutades insatsen.

– Det är bilägaren själv som larmar om ett föremål som är placerat i anslutning till ägarens bil, säger Anna Göransson som är polisens presstalesperson.

– Vi är på väg till platsen med två enheter och vi ska spärra av området, säger Anders Terner, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten

Är det en bomb?

– Det kan jag inte svara på utan det är på polisens bord att svara på det. Vi har bara fått order av polisen att spärra av.

Polisens presstalesperson kan enbart bekräfta att det rör sig om ett misstänkt föremål och att man jobbar på platsen.

– Vi kommer med mer uppgifter efter hand, säger hon.

Kommer nationella bombskyddet att kallas in?

– Det kan hända, men om och när det blir aktuellt så kommer vi med mer information.

Finns det någon hotbild mot bilägaren?

Det känner jag inte till i nuläget.

Platsen avspärrad

Enligt ett vittne på plats är det nu flera brandbilar på platsen. Den aktuella platsen är nära Götaplatsen. Intill ligger en byggnad som tillhör Göteborgs Universitet. Det är dock oklart om det finns något samband.

– Vi har ingen uppgift att det skulle ha med oss att göra, säger Tomas Melin, presskommunikatör på Göteborgs universitet.

 Vittnet Gunnar Sandell var på väg till biblioteket när han såg brandbilar och ambulans.

– Det är ganska lugnt här, alla avvaktar och väntar på att polisen ska komma, sa han vid 16-tiden.

Strax därefter meddelade polisen att man var på plats. Vid 16.20-tiden hade brandkåren använt sig av en drönare för att filma det misstänkta föremålet, berättar Gunnar Sandell.

– Nu ska polisen tolka bilderna och se hur de ska närma sig området, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.