Arkivbild. Foto: TT

Risk för översvämning: Vänern tvångstappas

Uppdaterad
Publicerad

Vänern kommer att tvångstappas efter höstens och vinterns stora regnmängder. Enligt Vattenfall behövs åtgärden för att förhindra översvämningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Med start under natten mot torsdagen kommer totalt 900 kubikmeter vatten per sekund att släppas ut ner mot Göta älv.

Men allt kommer inte gå via turbinerna, utan två luckor vid sidan om kommer att öppnas där vattnet kan strömma ut, enligt Sveriges Radio.

– I Lilla Edet kommer det att bli så att vi kör mer vatten bredvid kraftverket via dammluckorna. Stationen går redan för fullt och producerar så mycket el som den kan. Det här vattnet kan vi inte använda för elproduktion, så då spiller vi förbi, säger Magnus Carlsson, produktionschef vid Vattenfall i Göta älv, till Sveriges Radio.

Brukar ske med ett par års mellanrum

Så kallad tvångstappning ur Vänern brukar ske med ett par års mellanrum.

– Nu var det väl några år sedan. Man kan väl säga att de senaste månaderna så har vi kört avtappning från Vänern, det vi kan köra genom kraftverken, säger Magnus Carlsson.

I en tidigare version stod det att man tappar ytterligare 900 kubikmeter vatten per sekund. Det är  nu korrigerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer