Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson är uppvuxen i Skövde och instiftar nu ett nytt kulturstipendium för personer i Skaraborg. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Robert Gustafsson instiftar nytt kulturstipendium

Uppdaterad
Publicerad

Robert Gustafsson fyller 50 år, precis som Skövde kulturhus, och instiftar ett stipendium som kallas Guldnyckeln.

I dag presenterar Robert Gustafsson ett kulturstipendium till en kulturaktiv person eller grupp.  Klockan 13 började presskonferensen i Skövde kulturhus – en kulturinstitution som precis som Robert fyller 50 år i år.

– Hade jag vuxit upp i Stockholm eller Göteborg hade jag inte haft samma möjligheter, säger Robert Gustavsson.

Stipendiet ska vara till personer från Skaraborg som är unga i sinnet och har drömmar och mål om en framtid inom kulturområdet och ska gå till att till exempel bygga en scen eller studio i en lada.

– Det kommer gå till kulturarbetare som kanske inte ens vet om att de är kulturarbetare. det kan vara till exempel unga människor som gör film, radiosnuttar eller happenings på stan, säger Robert Gustavsson.

Stipendiet är ett tack från Robert Gustafsson för att han fick så mycket från Skövde kulturhus när han växte upp i staden. Han fick en egen nyckel till kulturhuset när han var ung och det är därför stipendiet fått namnet Guldnyckeln. Stipendiet kommer årligen att delas ut i november på Kulturgalan i Skövde Kulturhus. Den som tilldelas Guldnyckeln kommer att få en gjuten nyckel i brons och en summa pengar. Hur stor summa stipendiaten kommer att få har inte avslöjats ännu.

Skövde kommun vill även tacka Robert Gustafsson och ger honom därför en present, en nyckel till Robert Gustafsson kulturiet – ett aktivitetsrum för unga i kulturhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet