Se när Robert Svärd spelar ett flamencostycke på sin gitarr. Foto: SVT

Robert Svärd släpper flamencoalbum med sina spanska idoler

Publicerad

Robert Svärd från Göteborg är en av Sveriges främsta flamencoartister och ska i vår släppa sitt andra album. Hans debutalbum fick ett så starkt gensvar i Spanien att flera ur den spanska flamencoeliten valt att medverka på den kommande skivan.

När han var yngre studerade Robert Svärd på musikhögskolan i Sydney i Australien. När Robert en dag var på väg hem hörde han någon spela musik på ett sätt som berörde honom. Det visade sig vara Niño Josele som är ett stort namn inom flamencovärlden.

– Jag knackade på och det slutade med att vi umgicks 24 timmar om dygnet i 10 dagar. Där och då bestämde jag mig för att det är flamenco jag ska göra. Jag måste åka till Spanien, berättar Robert Svärd.

”I love it, let's do it”

Och det gjorde han. Under sin tid i Spanien uppträdde Robert Svärd med många kända namn inom flamencon. 2001 flyttade han tillbaka till Sverige men fortsatte ändå med musiken. 2016 släppte han sitt debutalbum som blev varmt mottaget i Spanien.

I vår släpper han sitt andra album där flera kända spanska artister deltar. En av dem är Niño Josele, mannen som Robert lärde känna i Australien.

– Det var ju skitkul att ringa honom efter så många år. Jag trodde inte att han skulle komma ihåg mig men han hade lika fina minnen som jag. Jag skickade en skiss på en låt och frågade vad han tyckte. Han sa ”I love it, let's do it”.

”Jag får nypa mig i armen”

Albumet har spelats in i den spanska staden Granada. Robert Svärd beskriver artisterna som medverkar som sympatiska och ödmjuka. Många av dem beundrar hans första skiva och tycker att musiken tillför något nytt tilll genren, berättar Robert.

– Det är så jag får nypa mig lite i armen. Så har det varit under hela processen med albumet och alla samarbeten. Det här är ju mina idoler. Det var ju deras skivor jag lyssnade på när jag började spela.

Han tror inte att det är någon nackdel att han numera bor i Sverige. Tvärtom så tror Robert att hans svenska bakgrund bidrar till nya influenser i musiken.

– Det kan nog vara det som de hör nere i Spanien också. Att de tänker ”just det, så kan man också göra”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer