Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rock around the clock värmde på ett äldreboende i Aprilsolen. Foto: SVT

Rock för äldre i coronakarantän

Uppdaterad
Publicerad
Den levande musiken har tystnat på de flesta äldreboende under coronakaoset. De äldre isoleras och inga utomstående får komma in. Men balkongsjungande italienare har gett inspiration och i veckan var trubaduren Martin Person på besök i Ytterby och sjöng både Bill Haley och Cornelis vinterklädd på innergården – alla toner på säkert avstånd från publiken. Sätt på ljudet.

Vid lunchtid öppnades dörrarna ut mot innegården vid Attendos äldreboende vid Stationsgatan i Ytterby i Kungälv. Ett tiotal äldre med rullatorer och rullstolar tog plats utmed väggarna i aprilvädret som bjöd på solsken, men även snålblåst som gör att kaffet kalllnar innan trubaduren Martin Persson hinner räkna in första låten. De äldre bänkar sig för den första spelningen sedan det blev besöksförbud. En utomhuskonsert med livemusik på sju meters avstånd för att minimera spridningsrisken. Tonerna får komma, covid-19 skall hållas på avstånd.

– Inspirationen kom från balkongsångarna i Italien. Och just i dessa tider när det råder besöksförbud på äldreboenden så har vi fått tänka nytt, säger Linda Berntsson, regionalchef för Attendo.

Besökförbud bra – men smärtsamt

Tidigare i veckan hade Martin Persson spelat utomhus för äldre både i Stockholm och Borås. Nu var det dags i Ytterby. Hans första spelningar på flera veckor då marknaden för spelningar på äldreboenden kraschat i samband med besöksförbudet. Han är glad för möjligheten att spela igen.

– Det gör mig inget att spela utomhus, även om det är kallt, han.

De äldre SVT Nyheter Väst talar med tycker besöksförbudet är bra, även om vissa saker smärtar.

– Jag har ingen egen telefon, så min kontakten med min dotter är mycket sämre, säger Ulla-Britta Lindlad.

Musiken är livsbejakande

Efter en dryg halvtimme är spelningen klar. Låter av Bill Haley, Sven-Ingvars, Cornelis, Johny Cash och Björn Afzelius har studsat mellan väggarna. Ett ögonblick på äldreboendet är över.

– Jag dansade mycket när jag var yngre. Det här är bra, säger Ulla-Britta Lindlad.

Hennes granne Karin, invirad i en filt, håller med.

– Det stärker livsandarna. Musik är mitt liv, så har det varit sedan jag var barn, säger hon.

Sätt igång inslaget så förstår ni hur mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet