Joakim Järrebring (S) och Daniel Filipsson (M). Foto: Alingsås kommun

Rödgröna lämnar över makten till alliansen

Publicerad

Det rödgröna styret i Alingsås kommun ger nu ett klart besked – de lämnar över makten till alliansen.
– Vi har deklarerat att vi inte kan styra, säger Joakim Järrebring (S), kommunstyrelsens ordförande.

Efter senaste valet i Alingsås fick de rödgröna 25 mandat mot alliansens 22. SD fick en vågmästarställning med fyra mandat. De rödgröna tog över makten som största minoritet, men styret har stött på patrull.

– Första året blev det en alliansbudget och det var inte så stor skillnad på budgetarna så det kunde vi leva med. Andra året fick vi igenom vår budget eftersom SD lade ner sina röster.

Nu tredje året har SD återigen lagt sina röster på alliansen, vilket stod klart efter onsdagens kommunfullmäktige. Det osäkra parlamentariska läget ledde till att partierna satt i krismöten under torsdagen.

Läs mer: Oklart styre i Alingsås

På fredagsmorgonen deklarerade de rödgröna att de inte tänker styra kommunen utan lämnar över makten till alliansen med Daniel Filipsson (M) i spetsen. Maktskiftet sker från 1 januari 2017.

– Det är kort tid kvar på mandatperioden och vi ställer inte upp på de prioriteringar som är gjorda i budgeten. Vi kan inte möta väljarna med alliansens politik, det känns inte trovärdigt, säger Joakim Järrebring.

”Är i grunden nöjd”

Daniel Filipsson (M) berättar att han blev informerad på fredagsförmiddagen om att de rödgröna lämnar över makten. Nu tänker han samla allianspartierna för att förbereda inför maktskiftet.

– Jag är i grunden nöjd över att vår budget blivit gällande men det kommer inte att bli enkelt att ta över, utan det blir en utmaning i det här parlamentariska läget, säger Daniel Filipsson.

Kommer ni inleda valtekniskt samarbete med SD?

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi kommer att styra i minoritet på samma sätt som Järrebring har gjort. Ett minoritetsstyre avlöser ett annat.

Blir det problem då att få igenom er politik i minoritet?

– Inte per automatik. I många av de mindre nämnderna kommer de rödgröna ha majoritet men å andra sidan finns inga större skiljelinjer. Man är tämligen överens i många frågor och budgetbeslutet är inget man kan gå emot. Jag ser inget större problem i det perspektivet, säger Daniel Filipsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer