Rödingbeståndet har åter minskat i Vättern. Länsstyrelsen överväger därför ytterligare restriktioner. Foto: Bosse Carlqvist/SVT, Jurek Holzer/SvD/TT

Rödingbeståndet i Vättern minskar

Publicerad

En ny rapport visar att rödingbeståndet minskar i Vättern.
– Vi överväger nu att införa ytterligare restriktioner, till exempel ett maximimått så att man sparar de stora rödingarna, säger Anton Halldén, chef för Länsstyrelsens fiskeenhet.

2005 var det kris för rödingbeståndet i Vättern. Då infördes restriktioner för att rädda rödingen. Bland annat tre fiskeförbudszoner.

Länsstyrelserna i de fyra länen runt Vättern har samarbetat med SLU om återkommande provfisken för att följa utvecklingen. Läget förbättrades genom åren, men provfisket 2017 visade åter oroande tendenser. Dessa bekräftas alltså av det senaste provfisket 2019 som nu har analyserats.

Visserligen finns det fortfarande betydligt mer röding i Vätten nu än för 15 år sedan, men mätningarna 2017 och 2019 visar sammantaget att rödingen minskar igen.

Därför planeras nu ytterligare restriktioner – både för yrkesfiskare och fritidsfiskare.

Hör mer om planerna på restriktioner i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.