– Jag riskerar att stå här i vinter utan mat till djuren, säger Roger Ebersson. Foto: SVT

Roger tvingades slakta alla mjölkkor – nu gör grillförbudet att han inte får sålt sitt kött

Uppdaterad
Publicerad

Roger Ebersson har haft mjölkkor i hela sitt yrkesliv. Nyligen fick han slakta hela besättningen på 60 djur. Nu slår grillförbudet hårt mot hans köttbesättning.

Det är en tryckt stämning på Svanebacken i Habo. Nyligen fick Roger Ebersson se sitt livslånga yrkesliv som mjölkbonde avslutas.

– Det är bedrövligt. Det kan bli så att jag även får slakta mina 200 tjurar.

Rekordvärme 2018

”Det är för mycket”

Det är flera saker som lett till Roger Eberssons situation. Förutom årets dåliga fodervärde och därmed högre pris leder grillförbudet till att slakterierna inte kan sälja kött i den omfattning de brukar. Då blir det ännu längre köer på slakterierna.

– Det är nästa år som gäller nu eftersom köerna är så långa för slakt. Jag riskerar att stå här i vinter utan mat till djuren. Då får jag ta hit kadaverbilen och avliva dem på gården.

En undersökning från LRF från 2017 visar att 62 procent av det kött som svenska kommuner och landsting köpte in kom från Sverige. Resten kom från andra länder.

– Det är för mycket. Jag tycker att kommuner och landsting bör göra vad de kan och köpa in mer svenskt kött. Vi kan inte ha särskilda, hårdare regler för djurskydd här och så handlar de där det är billigast. Att ändra det vore det viktigaste tycker jag.

Vädret får konsekvenser framåt

Enligt Roger Ebersson kan de problem som är nu få konsekvenser framåt.

– Nästa år kommer jag att skörda mitt foder så tidigt som möjligt och använda direkt och då blir det automatiskt att man börjar för tidigt. 

Siffror från branschorganisationen Köttbranschen visar att om lantbrukare får 2,50 kronor mer per kilo griskött och 10 kronor mer per kilo nötkött så kommer de ha råd att matcha årets foderpriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet