Rosengrenska räddningen för gömda flyktingar – Fyra gånger fler patienter på ett år

Publicerad

Allt fler flyktingar vänder sig till Rosengrenska stiftelsen för att få hjälp. Rosengrenska stiftelsen ger vård till gömda flyktingar. På mindre än två år har de hjälpsökande blivit fyra gånger så många.

Bara i Halland och Västra Götalands län är det omkring 1800 personer som är efterlysta av polis för att de ska avvisas.
Varje vecka öppnar Rosengrenska sin hemliga vårdcentral någonstans i Göteborg, och Västnytt har varit med under en kväll på kliniken.

Lars Seligman kommer direkt från sitt vanliga jobb som läkare inom öppensjukvården i centrala Göteborg till kliniken. Hans första två patienter har precis fått beskedet att de inte får stanna i Sverige. Det har bara gått ett dygn sen de beslöt att gå under jorden:
De är övertygade om att de kommer att dödas om de återvänder till Albanien. Kvinnan gick tidigare till en kurator, men nu kan hon inte längre få hjälp den svenska offentliga sjukvården:

– Nu förtiden är det tyvärr väldigt få människor som jag verkligen kan hjälpa, säger Lars Seligman.
Det är några med kroppsliga sjukdomar som jag kan hjälpa ganska enkelt. Men det är framför allt människor med fruktansvärda minnen i bagaget som jag inte kan göra något för. Jag ger dem mediciner för att de ska kunna uthärda.

När Lars Seligman börjande på kliniken förra året var han den enda läkaren. Sen dess har de hjälpsökande blivit fyra gånger så många. Den här kvällen är det fem läkare, två psykoterapeuter, tre sjuksköterskor och sex tolkar som arbetar.
Och kliniken kan hålla öppet tack vare skänkta mediciner och skänkta pengar.
När kliniken stänger för kvällen har totalt 36 patienter fått hjälp på kliniken. De har kommit med allt från öroninflammation och hosta till diabetes och panikångest.

Visst du att?

Visa

Namnet Rosengrenska kommer inte av någon person som hette Rosengren, som man kanske först tror. Nej, namnet lär ha en helt annan bakgrund.
Som vilken annan läkarmottagning måste även Rosengrenska föra journal över sina patienter. Dessa journaler ville man naturligtvis inte skulle komma i orätta händer. Därför låstes journalerna in i ett kassaskåp av märket Rosengrens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer