Sju månader gamla Hjalmar skickades fram och tillbaka mellan Drottning Silvias barnsjukhus och NÄL två gånger på ett dygn. Foto: Privat

RS-sjuka bebisen Hjalmar slussades mellan sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Sju månader gamla Hjalmar lades in på Drottning Silvias barnsjukhus med andningssvårigheter. Ett halvt dygn senare flyttades han till NÄL på grund av platsbrist. Dagen därpå fick han flytta igen – tillbaka till exakt samma sjukhussäng som han legat i från början.

När sju månader gamla Hjalmar drabbades av en RS-infektion fick han svårt att andas. Han lades in på Drottning Silvias barnsjukhus en kväll i slutet av januari.

– Han var jättedålig, säger mamma Nathalie Carlsson.

”Kan bli sämre av stressen”

Hjalmar fick syrgas och mådde bättre under morgonen. Personalen meddelade föräldrarna att de kunde bli tvungna att flytta till NÄL, på grund av platsbrist. Det oroade föräldrarna, eftersom Hjalmars storasyster tidigare behövt göra samma flytt, bara fem dagar gammal. Dottern var inlagd efter att ha fötts för tidigt, och enligt Nathalie Carlsson mådde hon dåligt efter transporten.

– Barn som flyttas kan bli sämre av stressen. Den här gången tjatade vi emot, men vi förstod att om det var platsbrist hade vi inte så mycket att säga till om, säger hon.

På NÄL togs Hjalmar emot och fick övernatta i ett eget rum. Dagen därpå kom nya besked – familjen skulle flyttas igen.

– De sa att de hade platsbrist och behövde vårt rum. 17 timmar efter att vi åkte från Göteborg fick vi tillbaka exakt samma sängplats som vi haft från början, säger Nathalie Carlsson.

Berömmer personalen

Nathalie Carlsson säger att hon är nöjd med bemötandet från personalen på båda sjukhusen.

– Det är styrningen jag är kritisk mot, som inte lyckas lösa platsbristen. Barn ska inte behöva skickas runt som jojoar, säger hon.

Younis Khalid är verksamhetschef på barnmedicin på Drottning Silvias Barnsjukhus. Han säger att man haft högre belastning än någonsin på akutmottagningen under februari i år.

– Det innebär också att platsbehovet har varit stort och det finns tillfällen när vi har behövt hitta platser på andra sjukhus. För den enskilda individen är det jättetråkigt och beklagligt, det är inget vi vill göra. 

Hur avgör ni vem som får flytta?

– Det är en avvägning av många faktorer. Hur barnen mår, hur förloppet är och vilka möjligheter vi har att ta emot barnen på våra avdelningar. Samtidigt är det en kommunikation med de andra sjukhusen med regionen där vi också sammanväger vilken möjlighet de har att ta emot barnen.

Ny sjukhusbyggnad på gång

Enligt Younis Khalid arbetar man för att få fram fler vårdplatser. Hösten 2020 är planen att en ny sjukhusbyggnad ska stå färdig vid Drottning Silvias barnsjukhus.

Hör Younis Khalid berätta om situationen på Drottning Silvias barnsjukhus i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.