Så här kommer Rutan se ut på Landala torg. Foto: Patrik Svedberg

Ruben Östlunds ruta till Landala

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade Rutan, känd från Ruben Östlunds prisbelönta film The Square, ska snart pryda Landala torg och bli en frizon för tillit och omsorg. Det meddelar Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Konstverket Rutan blev mycket omdiskuterad i Göteborg i samband med att filmregissören Ruben Östlund ville att den skulle ersätta Kopparmärra-statyn på Kungsportsplatsen i Göteborg, något som dock inte blev verklighet. Men nu kommer den i stället till Landala.

Ruben Östlunds film The Square handlar om ett konstverk – en markerad yta på marken där tillit och omsorg ska råda. Att Rutan kommer till Landala beror på att Annika Strandberg, områdeschef i Centrums stadsdelsförvaltning, såg Ruben Östlunds film och blev inspirerad.

– Rutans budskap stämmer så bra överens med den värdegrund vi står på, säger hon i ett pressmeddelande.

Kommer vara belyst

Arbetet med Rutan har redan påbörjats och kommer ligga som en kvadrat i den befintliga stenläggningen på Landala Torg, i form av två rader vita gatstenar. Det kommer ligga en belysningsslinga och bredvid rutan kommer det stå en bronsskylt med texten:

”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”.

Som ett övergångsställe

Ruben Östlund berättar i ett pressmeddelande att Rutan är inspirerad av trafikreglerna. 

– Om man tänker efter så är det ganska fantastiskt hur bra idén med ett övergångsställe fungerar. Ett par vita streck i gatan får bilister att visa omsorg för fotgängare. Det säger något om människans förmåga till starka gemensamma överenskommelser. Naturligtvis kan vi skapa nya sociala kontrakt om vi tycker att vi behöver det. 

Den 1 december kommer Ruben Östlund att hålla tal på Landala torg i samband med invigningen. Göteborgsartisten José Gonzalez kommer att stå för musiken.

Fakta om Rutan

Visa

Skapare till Rutan är filmregissören Ruben Östlund och dennes kollega Kalle Boman. Den första Rutan hamnade i Värnamo och har funnits där sedan 2015. Liknande rutor finns även i Ängelholm och i norska Grimstad. Rutan har fungerat som inspiration till Ruben Östlunds film ”The Square” som vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 28 maj 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer