Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i matbutiken i Rannebergen där medlemmar med en inkomst under 12 000 kr i månaden handlar för en tredjedel av ett vanligt butikspris. Foto: SVT

Rusning efter donerad mat i Rannebergen: ”Den här affären har räddat folk”

Uppdaterad
Publicerad

I matbutiken i Rannebergen kan medlemmar med en inkomst under 12 000 kr i månaden handla för en tredjedel av ett vanligt butikspris. Detta är möjligt på grund av grossister som donerar sitt överskott och svinn till butiken varje dag.

– Man kan ju knappt leva snart, då är det här en fröjd, säger Glenn Lindahl.

Den sociala matbutiken i Rannebergen har sett en kraftig ökning på medlemsansökningar och deras medlemmar besöker butiken tre gånger oftare än tidigare enligt MatRätts verksamhetchef Ida-Lina Frisell Aasland. I dagsläget har butiken 12 000 medlemmar.

– Det är ett hårt slag för alla människor idag att priserna stiger, men främst för människor som redan har det tufft.

Butiken är en av två så kallade ”sociala matbutiker” som räddningsmissionen driver. Deras första butik i Flatås visade sig vara väldigt populär då medlemmar regelbundet köade utanför butiken.

Starta videon för att se hur medlemmar i räddningsmissionens butik har påverkats av de tuffa ekonomiska tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.