Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryaskolans rektor Jessica Thompson säger att det är en sorg i hjärtat att barn blir ”tåliga” för den här typen av händelser. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Sju skjutningar runt Ryaskolan i Biskopsgården på tre år

Uppdaterad
Publicerad

En sorg i hjärtat. Så beskriver rektorn Jessica Thompson känslorna kring att hennes elever blir ”tåliga” för våldsbrott som sker i deras närmiljö. SVT:s kartläggning visar att sju skjutningar skett inom 500 meter från Ryaskolan i Biskopsgården de senaste tre åren.

SVT har kartlagt antalet skjutningar som sker inom 500 meter från en skola de senaste tre åren. Ryaskolan, en grundskola som funnits i 50 år i Göteborg, sticker ut.

Där har sju skjutningar inträffat. Två personer har dött och sex personer skadats i samband med skjutningarna. Något som enligt rektorn Jessica Thompson påverkar eleverna dagligen.

– Det är en sorg i hjärtat att vi ska behöva ha barn som blir tåliga för sådana fruktansvärda brott.

Polis sköts till döds nära skolan

Den 16 juni 2021 blev en man skottskadad på skolgården under kvällstid. Två veckor senare blev en polis i tjänst skjuten till döds bara några hundra meter från skolans skolgård. Det är två av händelserna som satt djupa spår i rektorn Jessica Thompsons minne.

– Jag tror att det inte bara är jag bland personalen som har funderat på: ”Kommer jag komma hem ikväll?” när allvarligare händelser har skett i närheten.

På frågan om huruvida hon kan säga till sina elever att skolan är en trygg plats svarar hon.

– Nu är jag väldigt ärlig, jag tror aldrig att jag kommer att kunna säga det.

Ställer krav på personalen

Hon berättar att våldet sätter pedagoger och anställda i en sits där man ständigt måste ha en dialog med elever som känner rädsla.

– När allvarliga händelser sker tar vi oss tid att låta elever prata igenom det, så att var och en får sätta ord på vad de känner och därmed ser vi ofta vilka elever som kan behöva mer tid att prata med kurator eller skolpsykolog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet